jak to je s poplatky za elektroodpad ?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
radioelectrum

jak to je s poplatky za elektroodpad ?

#1 Příspěvek od radioelectrum »

V jedné elektroprodejně měli ze svozu od zákazníka jeden elektrospotřebič který jsem chtěl ale řekli mi že to nejde, ani když bych jim dovezl jiný, že jejich šéf jim to zakázal že prý on dostává za každý kus 300Kč (jde o kusy svožené od zákazníka když mu doveze nový a odveze starý) V konkurenční prodejně svezené kusy neskladují a nenechávají odvážet, ale odvážejí na místní sběrný dvůr a prý za každý kus musí platit. Tak by mne zajímalo jak to vlastně je?
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Za nektere se plati, jine se daji prodat.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od CZJKP1 »

U nás v práci platí za recyklaci olověných baterií. Ale ve sběrných surovinách tyto vykupují. Tak to vždycky odvozím, ve firmě sou rádi a já si přilepšim 😃.
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

Jo, taky jsem navnadil naše hasiče, že budeme bohatí díky akci Recyklujte s hasiči. Tak jsme vyklidili starou hasičárnu, připravil jsem rozpis služeb, ... A naštěstí jsem se podíval do ceníku dřív, než jsme to všechno rozleji - velká lednice za 30Kč, velká pračka za 150Kč, celý pytel drobných spotřebičů za 100Kč a TV/monitor za celou 1Kč/kus. Takže to neděláme, protože se to nevyplatí.

PF
konosuke

#5 Příspěvek od konosuke »

měli jsme na sídlišti červenej kontejner, kovový, sem-tam se něco vytáhlo, kabel k telefonu, účetní kalkulačku, rychlovárnici na vodu, síťový adaptér a rádiobudík či stolní lampičku, vše funkční a to radní města (nebo správce objektu, nevím) velmi mrzelo: jaképak obohacování ! nepřípustné ! najali tedy zámečnickou firmu a ta navařila na vstupní otvor důmyslnou záklopku ze silného plechu tak že není vidět dovnitř ani vzít si něco zpět inu ta naše povaha česká: já to nemám tak ani on :(
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
robo

#6 Příspěvek od robo »

Kvůli pohodlí a chladu venku bych si stoupl s autem k takovému kontejneru a čekal na "zákazníka". Ukažte pane/paní co že to máte na vyhození? A hned provádět selekci podle zájmu.
konosuke

#7 Příspěvek od konosuke »

malá čb TV 31cm se tam už nevejde, výsledek vidíte sami
Přílohy
el.kontejner.jpg
el.kontejner.jpg
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Otkundes

#8 Příspěvek od Otkundes »

To není o povaze, Konosuku. To vyplývá ze zákona o odpadech. Nepotřebná věc, která občanovi dosloužila, se po vložení do sběrného kontejneru stává tříděným komunálním odpadem, jehož původcem je ze zákona obec. A obec má zákonnou povinnost zajistit likvidaci, nebo využití tohoto odpadu, ale pouze oprávněnou osobou k nakládání s odpadem. Jakmile se tedy věc stane odpadem (je vložena do kontejneru, je předána do SD), nelze ji věnovat jinému občanovi k opravě či k dalšímu využití, nebo ji dokonce prodat zájemci, který nemá oprávnění k nakládání s příslušným druhem odpadu.
Dalším argumentem je ekonomika. Tříděný odpad je zdrojem materiálu, který může obec výhodně prodat a vylepšit si svůj rozpočet.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Otkundes píše: Tříděný odpad je zdrojem materiálu, který může obec výhodně prodat a vylepšit si svůj rozpočet.

Po rozpočtu obce je mi prd, stejně většinu radní prošustrujou svým nekompetentním rozhodováním. Podstatný je můj vlastní rozpočet. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kejki

#10 Příspěvek od kejki »

Ideální jsou obce kolem 1000 obyvatel. Ty si zřídí SD, ale neprovozují tu kamerovou ochranu a na otevření jednou týdně nemají profi personál. V sezoně bioodpadu fungují třeba 3x týdně a s recyklaci opětovným použitím nemají problém. Pokud mají za domácí kino za pytel 100,-, tak se ani nedivím.
konosuke

#11 Příspěvek od konosuke »

taky by mohli zorganizovat bastlířskou a kutilskou burzu na způsob obchodu "vše za 39 Kč" jenomže výnos pro obec je nejspíš nezajímavý a co víc jde často o elektro zařízení bez záručáku a certifikátu jakosti, bezpečnosti...
termit256

#12 Příspěvek od termit256 »

Jako ze bys chtel u elektrostrotu za pajdu zarucak a certifikaty? :-)
Asi kvuli lidem jako ty se do toho nikdo nehrne.
Otkundes

#13 Příspěvek od Otkundes »

Ale ano, bastlířskou a kutilskou burzu si zorganizovat můžete. Na ní se však nebude prodávat, nebo nakládat s odpadem ze sběrného kontejneru, nebo ze sběrného dvora, ale s předměty, které již někdo nepotřebuje a jiný si je za pakatel třeba koupí. Stejně tak si můžete počkat před bránou SD a domluvit se s lidmi, kteří nepotřebné věci nesou do SD k likvidaci. V tom je právě ten fór: předmět se (před změnou majitele) nesmí stát odpadem. Jinak je to pro něj ze zákona konečná a legálně se k němu již nedostanete...
witt

#14 Příspěvek od witt »

kejki píše:Ideální jsou obce kolem 1000 obyvatel. Ty si zřídí SD, ale neprovozují tu kamerovou ochranu a na otevření jednou týdně nemají profi personál. V sezoně bioodpadu fungují třeba 3x týdně a s recyklaci opětovným použitím nemají problém. Pokud mají za domácí kino za pytel 100,-, tak se ani nedivím.

U nás ne chalupě není oficiálně SD, ale za kapličkou je velký plácek vyhrazený pro nádoby na tříděný odpad, biodpad a odkládání "odpadu, který do popelnic nepatří". Nikdo to nehlídá, můžeš si k tomu zajet autem a nabrat dle libosti. Je to relativně kousek od hranic, takže tam občas vozí i Němci. Jediný probém je, že nás tam takhle chodí loupat perníček víc.
judeware

#15 Příspěvek od judeware »

V tom je právě ten fór: předmět se (před změnou majitele) nesmí stát odpadem. Jinak je to pro něj ze zákona konečná a legálně se k němu již nedostanete...

Což je, fundovaný bastlíři, sprosťárna na entou. :)

Dřívější mluvou - "zákon proti lidu", :D mající v exponentu blbosti nekonečno.

Co můžeme v tomoto směru legitimně konat?
V krajním případě jediné - znamenalo by to v roli záchranáře postávat před SD a žebrat o předměty dříve, než tam skončí. :?

Je to i jistá forma "znárodňování" (jak padlo v jedné webové diskusi o autovracích).
A jak to pak dopadá v praxi? Kšeftují s tím (podle mého) často zaměstanci SD, resp. rozebírači v chráněných dílnách. To jsou (opět má domněnka) ty známé firmy (myslím osoby) na Aukru, kteří píší s chybami, faktickými nesmysly v popisech a frázemi typu legenda", "vintage rarita" apod.

Je prostě důležité mít známé na patřičných místech, jako v době předlistopadové.

Bohužel. :(
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“