Lúpance v reproduktoroch u magnetofonu TESLA B 116
Moderátor: Moderátoři
honza637 mimo jiné píše:...... tam lítá. Hlavní jsou kvalitní pásky neb pásek typu Emgeton (jakýkoliv) je šmirgl na hlavy a strašnej až ukrutnej sráč. Osobně používám pásky od Maxellu (většinou nehrané uloženky dobře skladované) a nebo nové pásky. K dostání je Ampex, Basf (Emtec), 3M . Záleží na možnostech a hlavně na tom, jaký průměr cívek magnetofon vezme. Používám 27 cm NAB. Kvalita je v tomto případě skvělá (rychlost min. 19, lepší 38) .
...Co se magnetofonů Tesla týká, tam je ten mizerný pásek znát nejvíc, hlavy nejsou zrovna tvrdé .....
Nejvíce se mi u kotoučáku poslouchá pásek Maxell 120/25.
Mimochodem s tím zesilovačem s MBA 810DAS to snad nemyslíš vážně? Má to ušmudlaných 5W a to ještě když chytneš dobrej kus. ...
.....A nakonec - Ty Emgetony fakt hoďte do popelnice. Při ceně a možnostech sehnat pásky je to urážka magnetofonu.
Ono jde také o seřízení záznamové cesty a stáří pásku, podmínky jeho skladování a hromadu dalších faktorů:
mám přes 30 cívek Emgetonu (převážně DP25LN), čtvrtstopý záznam, rychlosti 19,05 a 9,52 cm/s a nestěžuji si. Ani na to, že by brousily hlavy nějak víc, než jiné značky. A pár od BASF a Scotch - co tehdy bylo k sehnání. Prakticky srovnatelné. Z toho vyjímám první výrobní série, ty skutečně šmirglovaly (ale kam se hrabaly na ORWO vyráběné až do konce! Těmi se po zabroušení ale dobře dolešťovala čela hlav)
Zato na Maxell UD se tesláckými magnetofony nahrávat nedalo, jedině přeseřídit předmagnetizaci: zkreslovaly už při vybuzení na -5dB.
Což s sebou nese jediný problém - na jaké pásky je seřízený záznam, takové se jeví jako lepší.
Totéž platí o kazetách - začínal jsem se SONY CHF90, jen se blbě sháněly. Nakonec přes polovinu kazet mám Emgeton, i když na nich mám převážně data pro ZX Spectrum. Dodnes čitelné, i když mezi nimi byly rozdíly: první (bílé pouzdro, modrožlutá samolepka) mizerný pásek i pouzdro, černé pak také nevzala každá mechanika, zato pásek už byl velmi slušný. Poslední bílé už měly pouzdro i pásek velmi dobré. Donedávna se daly koupit kazety TDK slušné kvality, před asi 10 lety prodávané RAKS zase velmi stabilní a osvědčují se i pro archivaci (později se začaly prodávat SX1, to je teprve příšernost, prostě, asi jak se stěhovala výroba do zemí s nižšími náklady).
To se samozřejmě týká pásků normálních, abych porovnával porovnatelné. Z toho důvodu chromky a dražší do toho netahám, i o těch by to dalo na román - například v průběhu kazety měly některé chromky nerovnoměrnost charakteristiky "přes pásek" větší, než 7dB při 10kHz (kazety RAKS RX, normální, se vešly do 4dB tolerance, což se uchem téměř nepozná) - jinak řečeno: některé chromky hrají slyšitelně jinak na začátku kazety, uprostřed i na konci. Přitom právě chromky by měly mít podle výrobců stabilnější kvalitu.
Samozřejmě s Dolby C to pak dělá facku přes celou hubu, když se hledá příčina chvílemi mizejících výšek a on to pásek. Ověřeno vždy na nejméně dvou přístrojích.
Pokud jde o ty MBA810: taky ve mně napřed docela hrklo, na druhou stranu ale vím i o daleko horších zesilovačích, které si lidi staví v naději, že vytvoří skvost, protože jim někdo ty integrované zdrbal a rozmluvil. Shrnul bych to do konstatování, že proti hounu úplnej med. A pro začátek musí stačit.
Tak trochu OT: nemyslíte si, že MBA810 a TBA810 a jejich odrůdy by si zasloužily nějaké čestné místo v muzeu jako nejdéle používaný integrovaný nf zesilovač výkonu?
Emgeton to řešil dokonce i vkládáním celuloidových vystýlek do kazety, ale i tak to bylo na 3,141592ču. Kazeťák vypínal pro nadměrný tah pásku.
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Co se týká té historie. Máš pravdu že většina lidí (nadpoloviční) už vůbec netuší nic, kdysi v 90.tých letech vládla myšlenka (byl jsem jí ovlivněn taky) že co je ze "staré" doby je špatné a vyhodit. Ano, naše elektronika vyjma měřících přístrojů nic moc ale nejhorší to nebylo. Co se ale týká západu a hlavně USA, tam se dodnes dělají desky ve velkém a hodně lidí to tam má. Měl jsem možnost mluvit s člvoěkem, který tam 2 roky pracoval, a řekl mi, že právě LP tam tak moc nevymyzely jako tady.
Ty cívkové magnetofony jsou už používané míň, to je fakt. Pásky se ale furt dělají a není problém je sehnat. Vše je o vůli a ochotě.
Druhou věcí je to, že dneska jsou v módě domácí kina a klasický kvalitní stereo už upadá. Je to věc módy bych řekl. Kvalitní zvuk říká veřejnosti čím dál méně. Běžný člověk si koupí minivěž či domácí kino a myslí si, že je na vrcholu techniky ...
Co do těch MDA2020 - před pěti lety kdy jsem s nimi stavěl konce pro běžný poslech, nebyly tak špatné. Sice zkreslení výšek bylo , ale jinak se snažily držet i dynamiku. Ono záleží na konstrukci jak to zapojíš. Tím neříkám, že by měly špičkové vlastnosti a nedám na ně dopustit .. tak to není. Za 20 Kč ale víc čekat nemůžeš.
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Svého času byly docela dobré konstrukce p. Jandy a to Transiwat se to jmenovalo. Já kdysi vlastnil TW 44 junior a jsem nerad že jsem se ho zbavil. Byl to pěkný zesilovač a i pěkně zpracovaný . V průběhu doby jsem pak měl Teslu AZS223 , taky nebyl špatný ale furt je to low-end. Nyní koketuju se zesilovačem Denon PMA-1315R což je zcela o něčem jiném. High-end to sice ještě není ale je to už lepší střední třída.
Teprve až tam je poznat, co je slyšet z magnetofonu a vůbec z kde čeho co dříve slyšet nebylo.
Když ale někdo začíná, je fakt že si nemůže dovolit dát za zesilovač takové peníze a tudíž nic jiného než IO nezbyde. Jako první jsem dělal s někými LM2005 a podobně, pak s těmi MDA2020 a na jejich cenu to nejhorší nebylo ale doba je už jinde. Samozřejmě pro začátky to nelze jinak než doporučit. Dotyčný nabyde nějaké zkušenosti a bude mít radost, že má něco svojeho.
Mimochodem ty Maxelly 120/25 chutnají jak tomu ReVoxu (nevím na jaké je seřízen) tak i Tesle, původní záznamy dělané před 20ti lety hrají dobře i dnes, samozřejmě v rámci možností. Já mu předmagnetizaci seřizoval právě pro ty Maxelly a uvažuji o tom vyvést regulaci předmagnetizace přímo na čelní panel. Jde to doladit dobře. Dělal jsem to podle návodu, který mi poslal Hill.
jenže to už trh a maloobchodní síť nabízela jakostní nosiče, TDK-AD,SA, SONY HF,HF-S,ES,UX-S, maxell UD,UR, fuji FR...
Asi zjistili, že setrvalá reprodukce autentického zvukového prostředí kamenolomu se ke všem žánrům nehodí a kulturní obohacení to taky není
nehledě na to, že když je letový den a vzduch provětrávají zelení zk****syni na gripenech, je to zadarmo.
Pouštět rockovou klasiku přes zadní kanály a DSP efekty, to už vůbec nemá s kvalitní reprodukcí co dělat.
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Jediné na co jsem ještě nepřišel, jak fungoval systém kvadrofonie. Je to stará věc, vím že byly 2 repra na předek a dvě na zadek ale jak to vlastně mělo fungovat jsem dosud nezjistil.
vycházely i návody na výrobu kvadrofoního dekodéru, jenže co s tím, když zdroje signálu jsou už leda sporadicky tehdejší SQ desky?
Pro kutily existoval přechodný system quasi-quadro HAFLER&GERZON, který dokázal ze dvou stereo kanálů vykouzlit čtyři (!) a to jediným rezistorem cca 10R a 2 zadními (rear) boxy zapojenými sériově v protifázi mezi živé výstupy L+R front...zpracovával jednoduše rozdíl signálů obou stereo kanálů (tedy - při mono nehrály nic). Tuto pozoruhodnou aplikaci měl i legendární zesík ÚV Svazarmu Elektronika TW 40 junior ale taky např. nf zesilovač použitý v Tesla B-73 (KF-507,KF-517, 2xKD-601 na kanál) , zvukově nejlepším českém cívkáči. Japonci vymysleli syst. SQ, QS dekodérů (SONY CBS SQD-1000, SQD-2245, Sansui QS-1,QS-500,QSD-4 nebo stereo-4 firmy ElectroVoice...) ke hromadné výrobě již nedošlo, snad pro nepatrný zájem komerčního trhu a vzájemnou nekompatibilitu.