AEG OKO Lavamat 70630 update - tlumiče

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Pepep

AEG OKO Lavamat 70630 update - tlumiče

#1 Příspěvek od Pepep »

Ta stařičká, ale ještě opravdická "německá" pračka pere jak ďas, ale začala vibrovat při odstřeďování. Diagnóza je nejspíš jasná - výměna tlumičů (okolo pětikila kus, alternativy i téměř za půlku)
Máte-li někdo zkušenost? Jednak s těmi zmíněnými alternativami a také zda je potřeba nějaký speciální nástroj či technika. Abych věděl, kolik času budeme bez praní; na servis v čase daní se nějak nedostává :lol: Výměna ložiska u Candy byla poměrně hračka ;)
Dík
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Tu pračku mají rodiče, tlumiče jsou ten největší zprasek, jaký jsem zatím kdy viděl. Pasují tam různé jiné, opravu jsem provedl výpravou do sběrných surovin, kde jsem obhlédl délku a kvalitu nabízeného sortimentu a provedl náhradu. Z čeho náhrada pochází už nemám tušení, potvrzuji však, že je náhrada možná a vzhledem ke konstrukci a ceně originálu i velmi doporučení hodná.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Tlumiče (podle typu) fungují tak, že se v nich třou plochy pokryté vazelínou.
Po pár letech provozu je vhodné je rozebrat a tu vazelínu doplnit.

Jsou na plášti pračky všechny šroubky, které tam mají být???
Stojí na vodorovné podlaze?
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Ano tlumiče jsou třecí, po letech se třecí vlastnost vychodí a tlumič se změní na kus plastu volně kvrdlající v kusu ohnutého plechu, jakékoli přimazání je vzhledem k zemědělským vůlím k ničemu. Naproti tomu tlumiče válcového tvaru, které sice pracují na stejném principu, ale jsou mechanicky jinak konstruovány, obvykle stále perfektně fungují i demontované z vraků ve sběrně.
Pepep

#5 Příspěvek od Pepep »

Jj, vodováha použita oběma směry, šroubky nechybí. A to už jsem sejmul i čelní panel (jen jsem zatím neobjevil, kde se odjistí šuplík na prášky).
Tlumiče - obávám se - jsou už ale ve stavu, kdy doplnění vazelíny nejspíš stačit nebude (ještě mě napadá problém "rozebíratelnosti" tlumičů). Žena už teď začíná nervóznět, jak dlouho budeme bez pračky (a to stále ještě je cesty zpět, prováděl jsem jen průzkum náročnosti).
Pračka dělala dost slušný bengál, chaloupka si i zavibrovala v jejím rytmu a já bych se nerad upjal k nejlevnější variantě -vazelína - a pak znásobil dobu "mimo provoz", protože mi bude líto to zpátky sešít dohromady, shánět tlumiče a znova rozebírat. Kdo to nezažil, co? ;)
tatramacek

#6 Příspěvek od tatramacek »

Oddelej vrchni kryt, povol desku elektroniky. U zásuvky na prášek je též sroub. Otevri viko čerpadla, odsroubuj dva srouby drzici sokl. Ten pak oddelej. Vespod jsou dva srouby držící přední plech. Odsroubuj je. Odejmi ridici panel. Pod nim jsou zase dva sroubky. Dale odejmi manzetu, odmontuj zavoru dveří a celý přední plech i s dvermi pujde oddelit od pláště. Pozor na panel s elektronikou. Dále odmontuj zadni kryt pračky, pristup k remenici a motoru. Zepredu je pristup k tlumicum krásnej. Cep uvolnis tak, ze plochym sroubovakem zmacknes plastovou pojistku a vysunes ho.
Audaces fortuna iuvat
Pepep

#7 Příspěvek od Pepep »

Děkuji velmi zdvořile za skvělou podporu!
Prosím jen, kde se odblokuje šuplík na prášky, oči si můžu vykoukat a nerad bych mu v tomto případě (historického spotřebiče) udělal smrtící operaci.
tatramacek

#8 Příspěvek od tatramacek »

Jak odblokuje ?
Audaces fortuna iuvat
renda15

#9 Příspěvek od renda15 »

Za šuplík jenom pořádně zatáhni
Pepep

#10 Příspěvek od Pepep »

Díky, páni, teď už mě můžete nechat ladem, to už asi dám 8-) Lógry typu speciální hlavy šroubů (vnější torx, trojhranný křížák apod.) tam nečekám, v tý době to ještě nebyli tak u moci psychopati.
Ještě jednou díky
tatramacek

#11 Příspěvek od tatramacek »

Tyto pračky opravdu vydržely. Dělal sem model 72640 a jednoduchost. Teď mám doma model 54840 s 1400 ot. Vibruje mi při odstredovani. Už sem objednal tlumiče. Pak dej vědět, jak si dopad po výměně ;-)
Audaces fortuna iuvat
tatramacek

#12 Příspěvek od tatramacek »

Hezký večer všem. Mám dotaz. Nebude se týkat tlumičů, ale obdobné pračky - AEG 72630. Jelikož nechci zakládat nové téma, písnu to sem. Nevím si totiž s tou potvorou rady.
Nastavím program na 90st, vše ok, zapnu ji, napustí, začne prát a po cca deseti minutách zapne ohřev - OK.
ALE. Dle wattmetru pračka neustále ohřívá vodu, Na skle neudržím i tak ruku, ohřívá třeba hodinu, z nádobky na prášek valí pára, čas na displeji ubývá pomalu.
Je nové topné těleso, sonda teploty, relé v řídící jednotce pro sepnutí ohřevu. Nic mne nenapadá a štve mne to. Jinak veškeré funkce jsou naprosto v pořádku. Jediné, co mne nenapadlo, tak třeba vyzkoušet program na 40, 50 st. Pračka je na opravu, diagnostický režim žádnou chybu neukazuje. Děkuji za rady a informace. H.
Audaces fortuna iuvat
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“