Nová baterie v notebooku

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dvorak

Nová baterie v notebooku

#1 Příspěvek od dvorak »

Zakoupil jsem si do svého NTB novou baterii - dle doporučení kolegů z tohoto fora typ T6 - a prosil bych o základní rady, jak s ní zacházet, aby vydržela co nejdéle a neztrácela kapacitu, jedná se mi např. o formátování, zda má vyznam baterii vyndávat po nabití, pokud "jedu" na adapter nebo přes noc a pod. Děkuji.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Vyndávat baterii z noťasu je nesmysl, navíc se přípravuješ o výhodu nepřijít o rozdělanou práci jen proto, že si mrkla elektrika.
Té baterii dlouhodobý stav nabití nevadí. Samozřejmě nic nezkazíš tím, že ji jakoby zformuješ, jednoduše ji necháš vybít pod 20 % indikované zásoby energie, nabiješ a třeba za tři dny to vybíjení zopakuješ. Znovu dobiješ do plné a zase ji po pár dnech necháš vybít.
A pak ji můžeš klidně půl roku nechat trvale dobíjenou v noťasu, než ji zase budeš využívat.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Hlavne nenechavat dlho vybitu, to znici li-ion clanky velmi rychlo.
dvorak

#4 Příspěvek od dvorak »

Díky, já jen že v návodu je uvedeno - nenabíjejte po dobu delší než je doba nezbytně nutná pro úplné nabití baterie a dále - nenechávajte baterii v zařízení, pokud jej nepoužíváte.
keemo

#5 Příspěvek od keemo »

Jedna podstatna vec-jaky je to notas a jak ma udelanou spravu nabijeni? Nektere lepsi stroje umi nastavit nabijeni a vybijeni v urcitem rozmezi. Jinak to jede v cyklu ze se nabije do 100%, pak pomalu klesa do 95 a pak znovu nabiji a tohle te baterii rozhodne neprospiva-na sve integrovane baterii pozoruju rapidny pokles kapacity po tom co jsem mel akumulator v tomhle rezimu asi rok. Navic ti to pokazde uzavre nabijeci cyklus a elektronika to pak muze blbe vyhodnocovat. Nenechaval bych ji tam pokud se da vyjmout
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

S Li-Ionkama je to jednoduché. Běžně se pohybuj od 0 do 90%. 100% není třeba se bát, pokud je pro ně důvod - potřeba maximální výdrže. Jinak je to zbytečné, do plna nabitá lionka rychleji stárne.
Skladovat vybité lionky není problém, pokud mají články aspoň 3V, ovšem v packu se baterie trvale pomalu vybíjí, je třeba s tím počítat a jednou za čas trošku dobít, aby nespadly pod 0%, to už je pak průšvih. Dle mého je skladované baterce jedno, jestli má třeba 10 nebo 60%...
FHonza

#7 Příspěvek od FHonza »

Mám u Lenova nastaven režim "Trvalé připojení k síti". Baterka se pak nabíjí do cca 60% kapacity a nabíjet se začne když zbývá posledních cca 15% kapacity. Většinou mám notebook připojen do adaptéru, takže se baterie nabíjí málokdy. Teď ho mám čtyři roky a hlásí kapacitu baterie při plném nabití 30.5Wh, nominální je 35Wh. A skutečně na baterku vydrží něco přes 4 hodiny (psaní textu, puštěné WiFi).
Takže věřím že nenabíjet baterku do plna a zároveň jí neskladovat úplně vybitou funguje.
keemo

#8 Příspěvek od keemo »

Bohuzel kdyz tohle nelze nastavit od vyrobce a baterka neni vyjimatelna tak je jeden v pr.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“