Vraj končí 95 oktánový E5 benzín-čo potom?
Moderátor: Moderátoři
- Peterseal
Vraj končí 95 oktánový E5 benzín-čo potom?
dnes som narazil na viacerých serveroch na toto:
https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/5 ... rsie-auta/
Čo to má znamenať? To chcú takto "nenápadne" donútiť používatelov starších áut na výmenu? Nehovorím o záhradnej technike....
Mám 15 ročné auto, na záhrade kopec techniky na spomínaný benzín. A asi v tom nie som jedniný.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Článek jsem nečetl (při jeho otvírání mi zhavaroval prohlížeč
A pokud opravdu ničí motor, vyplatí se mi můj ještě pojízdný šrot nechat s okamžitou platností sešrotovat a koupit si nový (aby se ten starý sešrotovaný šrot neničil
Tahle otázka může být možná závažná leda pro majitele veteránů. Vlastně ani nevím, jak oni to řeší, vždyť už od dob bezolova to musejí mít těžké.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Osmdesat píše:Někdo tvrdí, že 10 % lihu staré motory ničí víc než 5 % lihu, ale myslím si, že takové informace jsou tendenční, seriózně nepodložené.
Mě to přijde zcela jasné. Problém je v tom, že biosložka po pár týdnech začíná degradovat (což asi nikdo nezpochybňuje). Takže nechat benzín přes zimu v sekačce je problém a teď to bude problém dvojnásobný. Naštěstí jen na Slovensku, protože Bába do lihu nedělá
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Pro mě se celkem nic nemění, do zahradní techniky a veteránů kupuju 100oktanový benzín už teď. V Rumunsku už E10 používají, jezdil jsem tam před měsícem na tento benzín s fabií 16V a bylo poznat mírné snížení výkonu a zvýšení spotřeby proti E5.
Bezolovnatý benzín se u veteránů řeší aditivem s obsahem nějakých organokovových sloučenin.
Karbec štelovat netřeba ale zato předstih je nutný o dost přidat aby 100oktan stačil vůbec shořet ve válci a ne ve vejfuku.
To asi jako jiná pověra týkající se toho detonačního hoření směsi, kdy tomu "odborníci" říkali, že jim cvrlikají ventily.
Ještě jedna pověra týkající se tzv. mrazových zátek. Aby bylo možné vyrobit odlitek hlavy válců, tak na něm musí být technologické otvory kudy se vytloukají z odlitku jádra z formovacího písku tvořící dutiny, po obrobení odlitku jsou tyto otvory ucpány plechovými zátkami a skutečně tam nejsou kvůli vemenům, co si to nechají v zimě zamrznout s vodou, to že při zamrznutí ty zátky led vytlačí je fakt a někdy ta hlava kupodivu ani nepraskne, ale skutečně tam nejsou ty zátky kvůli zamrzlé vodě.
Kto jazdí príležitostne a málo, tak natankovanie 100okt prémie na pár stoviek až tisíc km ročne finančne prežije..... iné mu ani neostane... auto by inak po dlhšej dobe nenaštartoval.