Problém s váhou vzduchu

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
michal29

Problém s váhou vzduchu

#1 Příspěvek od michal29 »

Zdravím, točím se dokola kolem problému s nižším výkonem motoru Fiat freemont 2,0 125kw diesel.
Po mnoho věcech jsem došel až k váze vzduchu(MAF). Novou váhou se nic nezměnilo, nicméně diagnostika ukázala problém - požadované množství vzduchu 1200mm3/ naměřené 680mm3.
Pomocí multimetru jsem zjistil, váha má 4 piny, že na dvou pinech je 13,5V a kostra, na zbylých dvou by mělo být 5V a signál zpět do řj. Ale na pinu kde má být 5V jsem naměřil jen 2,5V, oholil jsem dráty těsně před konektorem a měřil při zapojeném konektoru do váhy. Další měření bylo přímo na pinu odpojeného konektoru a tam už 5V bylo.
Prosím kde je zrada? díky Michal
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Zmeraj kabel (jeho odpor) od konektora vahy po konektor RJ. Moze byt niekde zlomeny alebo uhnity.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Taky bych si tipnul na uhnilý kabel nebo konektor.
Odběr čidla z ŘJ není nulový, na přechodovém odporu, který vznikl v místě koroze spoje nebo kabelu, se projeví právě úbytkem napětí.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
passion

#4 Příspěvek od passion »

Aký je to ročník? Ak niečo novšie, tak by som si tipol, že meriaš správne hodnoty. 2,5V nameriaš preto, lebo to nebude analógový signál, ale dátový. A problém bude skutočne málo vzduchu na váhe. Ale len tip, kým nemám presné info.
michal29

#5 Příspěvek od michal29 »

rok je to 2013, problém je málo vzduchu, ale proč? Jedním kabelem jde do váhy 5V a zpátky nevím co se vrací. Problém je, že se zapojeným konetorem tam jde jen2,5V a s odpojeným 5V
PCmaniac99

#6 Příspěvek od PCmaniac99 »

Malo vzduchu, ale proc? No protoze je treba porad pootevreny egr a tak misto vzduchu proudej do sani spaliny. Chtelo by to pozadovanou a skutecnou hodnotu zaznamenat v grafu pri jizde.
passion

#7 Příspěvek od passion »

Nemám k tomuto autu dokumentáciu, takže neporadím, len dám názor.
Nepripojené to môže byť pullup a ak tam po pripojení idú logické 0 (0V) a logické 1 (5V), tak tam môžeš namerať 2,5V. Skús na to hodiť osciloskop, či je to spojitý signál, alebo digital.
michal29

#8 Příspěvek od michal29 »

opomenul jsem napsat, že to řeším kvůli tomu, že motor padá do nouzového režimu kvůli vysokému tlaku turba - vyměněno podtlakové vedení, regulace chodí a reguluje, výměna MAP senzoru, výměna solenoidu a tak zbyla jen ta váha. Osciloskop nemám ani nevím kde ho sehnat, na google jsem se dočetl že do váhy jde jak +-12V tak konstantních 5V, (váha je 4pin) ale tech 5V nenaměřím tam kde mají být a tech 2,5V se nemění ani s otáčkama.
Opět jsem zapomněl napsat, že zpočátku jsem zahýbal kabely a auto pár dní jelo. Ohledně EGR - zjistím něco když ho odpojím?
Řeším to tady, protože vím, že se tady dozvím informace přímo k problému. Na jiném foru je to zatím pokus omyl
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kulikus »

Zde je měření na třech váhách - MAF senzorech.
michal29

#10 Příspěvek od michal29 »

Ano právě tohle jsem studoval, u mě by referenční napětí 5V mělo být na kolíku 3, ale s připojenou váhou naměříme jen 2.5V. Na výstupu ( kolík 4 ) je 2,5V a nemění se v závislosti na přidání plynu
PCmaniac99

#11 Příspěvek od PCmaniac99 »

"Podle hodnoty napětí na váze vzduchu jednotka určí objem proudícího vzduchu a domíchá dávku paliva."

Když auto padá do nouzáku a píše např "regulace tlaku v sání: nad hranicí regulace" tak protože je moc velkej tlak vzduchu v sání. Ten se reguluje regulací turba. Regulace turba je mechanická, říízená většinou podtlakem, který je řízen el. mag. ventilem.

Většinou to nemá nic společeného s váhou vzduchu.

Ke správné fciregulace turba je potřeba mít dostatečný podtlak - vývěva ok? změřit podtlak budíkem.

El. mag. ventil je taky ok?

Membrána která podtlak převede na mechanickou činnost je taky v pořádku?

Když k měmbráně přivedeš podtlak regulace se plynule pohybuje? Ono to občas vypadá že se pohybuje ale ve skutečnosti se pohybuje pouze v provoznívh vůlích ale ve skutečnosti uvnitř turba nechodí vůbec.

Většina aut (krom některých japonců) dokáže jezdit i bez váhy vzduchu a nikdy jsem se nesetkal s tím že by kuli váze vzduchu auto padalo do nouze a psalo chybnej tlak v sání. Nicméně nevylučuju že ve fiatu jsou takový experti že to tak klidně může bejt.
michal29

#12 Příspěvek od michal29 »

vše vyměněno odskoušeno, kromě budíku na podtlak - ten jsem zkoušel velkou stříkačkou.
do nouzáku to spadne pouze při prudším přidání plynu, ale ne vždy. Auto dokonce jede i bez váhy vzduchu a moc velký rozdíl tam není, nerozsvítí se ani kontrolka. Nevím jak přesně to funguje, ale mám za to že váha vzduchu je jeden z hlavních snímačů které řídí chod motoru, tedy i regulaci turba, na diagnostice při požadavku na 1220mm3 ukazuje cca 600mm3: auto je líné, jde pomalu do otáček ,po výměně váhy chvíli jelo normálně a zas nejede. zaslepením EGR ventilu se nic nezměnilo
rezis

#13 Příspěvek od rezis »

Máme doma Bravo 1,9JTDm 16V 150Hp a Stilo 1.9JTD 115Hp.
Na obou když odpojíš váhu vzduchu tak jedou bez problémů. Dokonce se mi někdy zdá, že lépe než s váhou :-)
EGR na vyzkoušení zaslepit můžeš na provoz to není - on počítá s množstvím "vzduchu" které rekuperuje a to mu pak chybí - vyzkoušeno chová se to pak divně takže jsem ho musel rozchodit a záslepku dát pryč.
Co snímač tlaku turba? To sice asi nemám nicméně když mi zoxidoval konektor na snímači tlaku railu tak se fakt děly věci stylem jedu nejedu a v závadach byla sporadický vysoký tlak rail. Takže bych možná tipoval i tam. Nebo nemůže ti někde brát falešný vzduch za váhou?
Když máš odpojenu váhu padá taky? - pak bych hledal jinde.
Jo Fiat to je srdcovka která dokáže potrápit.
Ale pořád lepší než koncern.
Internet - metla lidstva
michal29

#14 Příspěvek od michal29 »

ještě jsem si vzpoměl, že když jsem to zkousel před časem diagnostikovat čínskou diagnostikou tak teplotu nasávaného vzduchu to ukazovalo cca 40stC
fredis

#15 Příspěvek od fredis »

Fiat lepší než koncern?! No to jsi mě pobavil :lol: :lol: :lol: Ty italský 🤐 neumí ani šroubovat...
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“