prosba o pomoc nabíječka car clever
Moderátor: Moderátoři
prosba o pomoc nabíječka car clever
nenašel by se někdo,kdo by mi pomohl s opravou nabíječky car clever
https://www.levnealarmy.cz/img/default/ ... _63487.jpg
Závada se projevuje takto:pokud nastartuje spinany zdroj,tak po připojení baterie začne po chvíli klesat nabíjecí proud až nabíječka vypne, a už nejde vůbec zapnout.nemůžu sehnat ani schéma.Nemohl by mi někdo pomoci?
Děkuji předem za jakoukoliv odpověď.
Martin
A kutilmile - nelituju tě
Napětí bylo asi 12,5V
nabíječka má asi 4roky
baterie nevim jak je stará ,ale asi dost.
Je to to taková divná závada,někdy zdroj naběhne ,jindy ne ale po připojení baterie a nastavení nabíjení vypne po malé chvíli vždy.Chtěl jsem hlavně zjistit jestli s tím někdo náhodou nemá nějaké zkušenosti.Jinak asi dám na radu a pořídím nabíječku s trafem,nebo postavím asi s LM317.
Doslova klasický příznaky onemocnění zvanýho "kurwítko". Normální elektronika nikdy neodejde postupně sama od sebe. Vždycky odchází výrazně skokovým způsobem - pomalý zhoršování funkce jasně indikuje působení předem promyšleně nasazenýho kurwicího elementu. Navíc - nabíjecí napětí 12,5V je pro autobaterii NAPROSTO NEDOSTAČUJÍCÍ. Dej si tady do vyhledávání slovo "autobaterie" a pročti si, kolik voltů má baterie během nabíjení respektive těsně po něm mít. A 12,5V to rozhodně není ...dsound píše:Ta nabíječka fungovala ještě minulý týden.Je mi to líto vyhodit.
Napětí bylo asi 12,5V
nabíječka má asi 4roky
baterie nevim jak je stará ,ale asi dost.
Je to to taková divná závada,někdy zdroj naběhne ,jindy ne ale po připojení baterie a nastavení nabíjení vypne po malé chvíli vždy.
Jo, zkušeností s tím má celej svět dost. I proto rovnou doporučuju zahazovat všecko, co v tomhle oboru "smrdí procesorem" a "samo" přestalo fungovat - a používat jen primitivní techniku, která si nemůže sama od sebe nic vymejšlet.dsound dál píše:Chtěl jsem hlavně zjistit jestli s tím někdo náhodou nemá nějaké zkušenosti.Jinak asi dám na radu a pořídím nabíječku s trafem,nebo postavím asi s LM317.
A kutilmile - nelituju tě
- weed_smoker
Oboje byla pravda,jako nejlepší ze všech vyšly dvě - z AR A10/81( symetrický trafo,můstek 2D/2T a pár tranzistorů,k tomu ampérmetr a jistič) a A9/92 (jednoduchý trafo,4D,1T,3 LED a 2x1458,nastavení proudu poťákem).
Jako nejporuchovější vycházely právě ty spínaný a jako nejnebezpečnější ty úplně starý s přepínáním kondenzátorů v sérii s primárem trafa.Neosvědčily se ani ty nabíječky s triakovym regulátorem na primáru.
Někde tu je o tom obrovská diskuze,ten topic měl přes 40 stran.