Celeron píše:p32 píše:Mimochodem, účetní doklady jsou fyzické či právnické osoby povinny uschovávat určitou dobu (asi 5 let), ale plátci DPH déle (asi 8 let).
To je pro mě nóvum, kdysi mě daňovej poradce tvrdil, že pokud nemáš zaměstnance a nevykázal jsi v některým roce ztrátu, tak stačí uchovávat doklady 3 roky, protože víc stejně kontrolovat nemůžou. A je jedno jestli jseš nebo nejseš plátce.
Zkus v klidu hledat nějakého daňového poradce, co tomu rozumí a ví, co je DPH. Na tohoto se rychle vykašli jinak se budeš divit až budeš v průseru.
Já ty roky psal s
asi, protože jsem si to přesně nepamatoval. Vím, že to bývalo 3 a 8 roků, byla změna, teď je to 5 let pro daň z příjmu a 10 let pro DPH a u té DPH od konce roku, ve kterém měly dané doklady zdanitelné plnění. Ne den vystavení, ale plnění DPH. Doklady u zaměstnanců pro důchodové účely 30 let. Všechny doby jsou myšleny jako minimální!
Jde například o zákon o účetnictví, zákon o daních z příjmů, zákon o dani z přidané hodnoty, daňový řád a zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení. Je toho víc, ale mně se jednalo o ty hlavní případy, které mohou zajímat normálního občana. Ano, i normální občan se může domoct svého práva přes soud do deseti let u někoho, kdo je plátce DPH a kdo mu slíbil záruku 10 let na tu blbou pračku a dal to i na doklad, který občan už stratil a má to i u sebe na tom dokladu v archívu.