Spolehlivost požárních čidel Jablotron

Manuály, rady a návody z oboru zabezpečovací techniky a elektrické zabezpečovací signalizace (EZS)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
marat

Spolehlivost požárních čidel Jablotron

#1 Příspěvek od marat »

Zdravím,

pánové, jaké máte zkušenosti s požárními čidly Jablotron?
Mám asi 6 let Oasis, jedno čidlo nevydrželo ani první rok, pak umřelo rok po záruce.
Teď mi během 2 měsíců dvě čidla hlásí falešný poplach 3x denně....obě náhodně. Výměna baterky neměla efekt.

Nedochází tam k degradaci nějaké součástky?

Díky
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

Dej to do pozáručního servisu přes svého dealera Jablotron.
Mě teď v Oasisu zlobí malé PIR detektory ( 83P ), pořád litá nahoru/dolu Sabotáž, i když jsou v čidle spolehlivě mikrospínače sepnuté.
mihal

#3 Příspěvek od mihal »

Pavúk v optickej komore alebo prach. Malo by stačiť vyfúkať komoru stlačeným vzduchom.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Jedno malé čidlo (z šesti instalovaných) od Oasisu mi taky po letech začalo najednou hlásit sabotáž. Oxidují kontakty v sabotážních spínačích. Chvíli jsem je procvičoval cvakáním a od té doby zase již přes půl roku klid. Požární čidlo mám, jednou jsem v něm měnil baterku, parkrát ho vyzkoušel kouřem ze zapáleného papíru (vím, že se to nemá) a pořád funguje. Požární čidlo je optické, takže může záležet na znečištění vzduchu v prostoru, pokud se znečistí optická dráha, může být problém. Nevím, jestli se do toho dá nějak rozumně dostat, ale možná by to stálo za pokus provést vyčištění.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
tomasjedno

#5 Příspěvek od tomasjedno »

mihal píše:v optickej komore alebo prach. Malo by stačiť vyfúkať komoru stlačeným vzduchom.
Měl jsem jedno v garáži a druhé v plynové kotelně - obě jsem musel kvůli prachu zrušit, prach z ulice je do půl roku odrovnal.
marat

#6 Příspěvek od marat »

Já mám jedno v technický a druhé v kuchyni, takže tady snad prachu moc není. Zkusím je vyfoukat.
oravan

#7 Příspěvek od oravan »

Presne tak treba tie čidlá vyfúkať ale ak aj tak budú blbnúť len výmena čidla
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Já mám v dílně Jablotroní čoudový čidlo koupený kolem roku 1997 a když hodně pájím, nebo řežu rozbruškou, či ohřívám něco propanbutanovým hořákem, tak se už 22 let lekám když začne ječet. Na jiný nepatřičný podněty nereaguje. Není v tom náhodou nějaká rádioaktivita v ionizační komůrce? :)
Nikdy jsem do něj nefoukal, prostě visí na zdi a od montáže jsem si ho nemusel všímat.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj. To bys měl na tom čidle značku radiace. Nejběžnější protipožární čidla obsahují pouze světlotěsnou, ale pro vzduch propustnou komůrkou, kde je fotodioda a IRLED. Oba prvky jsou umístěny tak, že "na sebe nevidí". Výskyt dýmu uvnitř způsobuje rozptyl "světla" LEDky, který se dostane na fotodiodu. Ledka vysílá krátké, pravidelně se opakující záblesky, které jsou z venku indikované kontrolkou.
Radioatívní materiál z ionizačních detektorů (Americium)je zalitý ve zlatý fólii, která je asi nabodovaná v podkladové destičce (je označená ze spodu typem zářiče a jeho aktivitou). Radioaktivita je tak nízká, že ji není třeba řešit, i v případě, že se rozebere ionizační komůrka. Horší by asi byly ty starý Teslácký - ty jsem nerozebíral...
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Je to bazmek v příloze. Nic na něm není napsaný a ze zdi se mi ho sundávat nechce, musel bych odtáhnout regál. Babouci tomu nejspíš nevaděj. :wink:
Přílohy
oudočidlo.jpg
oudočidlo.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Zabezpečovací technika“