Automatické střídání čerpadel
Moderátor: Moderátoři
Automatické střídání čerpadel
potřebuju poradit s tímto. Mám dvě čerpadla, která spíná snímač hladiny MAVE. Čerpá vždy jedno a to druhé stojí a jednou za týden je přepnu. Potřebuju, aby se přepínaly automaticky po každém čerpání.
Nechci tam dávat PLC. Napadlo mě tam dát třeba impulsní relé.
Můžete mi prosím poradit jak na to?
Ještě tam budu dělat přepnutí při poruše a signalizaci poruchy přes sms.
-
petrfilipi
MAVE jednak dá povel k tomu, aby čerpadla běžěla a druhak pošle impuls délky jako je sepnuto čerpadlo a tím přepne bistabilní relé.
Automatické přepnutí budeš muset řešit mimo tento automat, při poruše čerpadla se natvrdo předvolí druhé čerpadlo. To, které se porouchá první, předvolí to druhé. A z pomocného kontaktu poruchy bude info přes SMS.
Tak nějak. Teď koukám, že bistabilní relé funguje jinak, takže podle schématu to nepůjde.
PF
Edit 1: Mrkni sem, typ 26.03 by mohlo být to, co potřebuješ.
Edit 2: Schenider Electric dělá NFC programovatelné relé (typ RENF22R2MMW), jednou z funkcí (označení funkce je TL) je i impulsní relé a pokud jsem to dobře pochopil, tak by bylo vhodné do přiloženého schématu.
-
petrfilipi
-
petrfilipi
jde o to, že ty čerpadla musí mít přibližně najeto stejně hodin - kvůli údržbě, servisu, mazání atd. zase to ISO. proto to střídání po každém čerpání. Případný malý rozdíl v motohodinách dorovnám. Časové hodiny proto nechci dávat.
Něco jako je tohle, jen jednodušší
Kód: Vybrat vše
http://www.tlakovakanalizace.cz/ovladaci-automatiky-c4/ovladaci-automatika-2hsv1-02-pro-dve-cerpadla-s-proudovym-chranicem-i67/A bez toho Eaton easy 719-ac-rc
-
petrfilipi
Ono jde i o to, jaký rozdíl je podstatný. Počet startů, počet motohodin, přečerpané množství, ...?
PF