Digitrony Farný

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Digitrony Farný

#1 Příspěvek od Celeron »

Před chvílí jsem dokoukal na Nově v pořadu Víkend na pár minut reportáže z výroby digitronů u Farnýho.
Na začátku a konci reportáže bylo tablo - matice složená z několika řad a mnoha sloupců digitronů na kterých se měnil text z velkých tiskacích písmen. To opravdu vyrábí afanumerický digitrony, nebo to byl jen trik vygenerovanej v Nově? Jestli to opravdu vyrábí, tak jak dokázal do bandy za sebe naskládat 32 základních písmen včetně izolačních mezer, když numerickej jich má jen 10 a je jich plná banda? Nevypadalo to, že alfanumerika je složená jako jsou 14-ti sehmentovky LED, prostě plynulý kulatý písmena.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
danhard

#2 Příspěvek od danhard »

Mám 7-mi i 14-ti segmentový digitrony, myslím, že vývoj šel taky jiným směrem.
Displeje se jmenovaly Parallax.
https://forums.parallax.com/discussion/ ... 010134.jpg
Hydrawerk

#3 Příspěvek od Hydrawerk »

Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Jo, vypadá že to je ono. Ale když koukám na video z odkazu, tak se v jednotlivých bandách moc znaků nemění, takže jich tam 32 asi není.
Jirka

Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

danhard píše:Displeje se jmenovaly Parallax.

Ti nevím, ale na fotce je 14-tisegmentovej červenej ledkovej alfanumerickej dvoják, těch mám pár kousků taky. :wink:
Od Parallaxu znám akorát vrtuli, celkem dobrej programovatelnej šváb třeba na VGA řadič. https://www.parallax.com/product/p8x32a-q44
Naposledy upravil(a) Celeron dne 19 lis 2019, 23:31, celkem upraveno 1 x.
Jirka

Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Mám dojem, že v báni má jen SIMULATED. (Je to nějaký umělecký projekt) A tyhle písmena se tam snad vlezou.
danhard

#7 Příspěvek od danhard »

Celeron píše:
danhard píše:Displeje se jmenovaly Parallax.

Ti nevím, ale na fotce je 14-tisegmentovej červenej ledkovej alfanumerickej dvoják, těch mám pár kousků taky. :wink:
Od Parallaxu znám akorát vrtuli, celkem dobrej programovatelnej šváb třeba na VGA řadič. https://www.parallax.com/product/p8x32a-q44

Aspoň vidíš, jak je to vzácný :D
http://mcnally.cc/nixie/monods.jpg

Možná se to jmenovalo Paraplex, jsem podle Lesany senilní stařec, takový detaily si nepamatuju :)
Byl jsem u lékaře, nějak se necítím dobře, vysoký tlak 240/140, doktor se divil, že už nejsem dávno mrtvej :D
samec

#8 Příspěvek od samec »

Nie sú tam všetky písmená. Je to len taká imidžovka na umelecko-reklamné účely. Keďže výroba tých digitronov je prakticky ručná práca, tak nie je problém na požiadanie nahradiť číslice čímkoľvek od piktogramov cez azbuku až po čínske znaky a nebude to o nič drahšie.
danhard

#9 Příspěvek od danhard »

Tak tyto displeje se jmenují Panaplex, byl jsem blízko :D
Obrázek
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Samec,Když si přečteš ten odkaz od Hydrawerka, zjistíš, že jde o digitrony vyrobené na zakázku pro nějakýho umělce a že v tý baňce jsou jen písmena "S,I,M,U, L, A,T, E, D". když se podíváš na du celou řádku těch "elektronek", i u té reportáže na Nově, tak uvidíš, že zobrazují pouze tyhle písmena.
Jinak k D. Farnymu: Ty baňky má super, zaujaly mě i ty jeho hodiny. Ale - co bych nemusel - mít je ovládaný přes cloud. No dobře, ještě bych snesl to DCF. Navíc jsou tak drahý, že nepočítá vůbec s tím, že by si jej od něho mohl koupit nějaký "tuzemec", protože má svý stránky kompletně v Angličtině. Velice by mě zajímalo, na co se vrhne, až vlna zájmu o "Nixie" upadne.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Danharde, jak je to Panaple udělaný? Celoskleník? Spíš to vypadá na nějakej plast. 8O To snad né, těžko by to udrželo vacucum.
Jirka

Hydrawerk

#12 Příspěvek od Hydrawerk »

Artaban001 píše: Velice by mě zajímalo, na co se vrhne, až vlna zájmu o "Nixie" upadne.

Hmm, není Dalibor Farný jediný poslední výrobce? Pak asi bude mít furt nějaký odbyt. http://www.jb-electronics.de/html/elekt ... tm?lang=en
samec

#13 Příspěvek od samec »

Artaban001 píše:Samec,Když si přečteš ten odkaz od Hydrawerka, zjistíš, že jde o digitrony vyrobené na zakázku pro nějakýho umělce a že v tý baňce jsou jen písmena "S,I,M,U, L, A,T, E, D". ...Nixie" upadne.
No a čo iné som napísal?
Odpovědět

Zpět na „Součástky“