"Zvezdočka" z ebay

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kokun

#31 Příspěvek od kokun »

Třeba tato?
Honza - kokúň

#32 Příspěvek od sinclair »

Nee Honzo. Je to teda hodně podobné, ale v té mojí bylo celkem 5 tranzistorů. Krabička byla o trochu větší, plošňák jakoby "papírový", nebyl tam ten pájecí "hrot", ale jen smotek cínu. Celkově byla ta krabice stavebnice větší a všechen materiál v samostatných komůrkách.
Materiál je ale velice podobný, ne-li stejný. Toto vypadá, jako nějaký jednodušší předchůdce či následník.
Vidím, že Rusové mají i tohle zadokumentovaný :D
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Hubert_79 »

Já měl jako malý stavebnici rádia, nějak Maksimka se to jmenovalo. Skříňka byla červená. Taky to bylo z CCCP.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
dvorak

#34 Příspěvek od dvorak »

Koukám, že se to dá koupit i na Aukru za 200 Kč + poštovné, dokonce s podrobným popisem zapojení vč. schema :

https://aukro.cz/stavebnice-am-a-fm-radia-6958065821

a také toto :

https://aukro.cz/radiokonstrukter-cccp- ... 6957689347

a toto:
https://aukro.cz/radio-stara-ruska-elek ... 6957765610
Naposledy upravil(a) dvorak dne 27 lis 2019, 15:35, celkem upraveno 3 x.
Artaban001

#35 Příspěvek od Artaban001 »

Ještě bývávala stavebnice "Kiev" Byla to sada plošných spojů a součástek. Mohl sis vybrat, který plošný spoj osadíš - podle přibalenýho návodu. krabička k tomu nebyla, ale zase cívky - ať feritovka, nebo ta toroidní tlumivka byla navinuta předem - v celkem profi kvalitě (strojně navinuto a impregnováno). Krabičku jsi si musel opatřit svoji..
dvorak

#36 Příspěvek od dvorak »

Toho Kijeva mám také - ve sklepě. Radio bylo na dlouhé vlny, ale pokud jsem "přemostil" ladicí kondenzátor, tak hrála Praha na SV. Kupoval jsem ho přesně před 30-ti lety v Prioru.
Hill
Administrátor

#37 Příspěvek od Hill »

masar píše:
Michal22 píše:A jak to prosím poznám?
...
T8 je zapojen jako dioda a nastavuje pracovní bod T9 podstatně níže, než mají předchozí stupně a je na hranici otevření/zavření. Na detekci se T8 podílí přes relativně malý odpor R14. T9 tak zesiluje jen kladné půlvlny vf signálu.
:wink:

Souhlas, jen tu ještě nebyla zmínka o T10, který to vše zesiluje a "stahuje" napětí na napájeném pinu 3 k zemi, čímž zajišťuje výstup modulace. Současně se toto "kolísání napájecího napětí" s výhodou využívá k řízení zisku (obvod samotný umí běžně uřídit signály o úrovních až o 30 dB se lišících a vejde se v hlasitosti do asi 4 dB rozdílu).
Achab

#38 Příspěvek od Achab »

Artaban001 píše:Ještě bývávala stavebnice "Kiev"...

"Radiokonstruktéry" Kyjev byly tři, rozdělené podle náročnosti a možností stavebnice. Z Kyjeva 3 se dalo sestavit několik různých přijímačů, od krystalky až po přímozesilující s NF zesilovačem a reproduktorem. Nejsložitější byl na třech DPS: VF část, NF předzesilovač a koncový 100mW (2+1+6 tranzistorů).

Jinak Zvězdočka měla dvě verze zapojení, Junosť pravděpodobně jednu. Ale oboje jsem viděl ve více barvách - černá, červená a modrá.
ZVUK2000

#39 Příspěvek od ZVUK2000 »

Já si pamatuju sovětskou stavebnici kde bylo také více verzí plošňáků a pro tranzistory byla taková plochá bílá patice z termoplastu.
Artaban001

#40 Příspěvek od Artaban001 »

O Junosti jsem tu kdysi psal - byla to verze, kde jsi musel navinout tu tlumivku na toroidní jádro. V balení jsi měl to drátěný cosi, kterým jsi "prošíval" ten feritový toroid a klubko hnědýho smaltovanýho drátu - byla to nejspíš poslední verze, z nějakýho výprodeje. Potupně se přiznávám, že se mi ji nepodařilo rozchodit. Pozdější VKV stereofonní přijímač s jedním IO jsem přitom rozchodil za pár minut..
Achab

#41 Příspěvek od Achab »

Junosti byly vlastně taky dvě - KP101 s germaniovými tranzistory, KP105 s křemíkovými a mírně upraveným zapojením. KP101 jsem sestavil několik pro neúspěšné stavitele. KP105 žádnou, byly dostupné až v druhé polovině 80-tých let.
xsc

#42 Příspěvek od xsc »

sinclair píše:Je na ebay k dostání víc takových stavebnic?
Číňani toho produkují víc, i klasický AM superhet s diskrétními tranzistory a nf zesilovačem ještě s trafy. Na dnešní dobu značně zastaralá koncepce, ale zjevně hraje: https://youtu.be/XWtskDrjDgA?t=284
Jenže u nás stavět AM rádio trochu postrádá smysl.
kokun

#43 Příspěvek od kokun »

Ten Junosť KP105 je právě na tom aukru - žádný Novoexport (dotyčný zřejmě nezná azbukvice).
A bude už sestavená, páč na foto jsou přihrádky prázdné :lol:

xsc píše:Číňani toho produkují víc ...

Jj - třeba i tady :wink:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Hubert_79 »

kokun píše: bude už sestavená

prodávající na aukru píše:ruskou stavebnici rádia včetně původního obalu a dokumentace, rádio je již ve složeném stavu, ale nefunkční.

:wink:
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
kokun

#45 Příspěvek od kokun »

Jj - já text ani nečetl, kouknul jsem jen na foto :oops:
Honza - kokúň

Zpět na „Nezařaditelné“