Akumulátor olovo FUKAWA?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

#16 Příspěvek od sinclair »

A já mám doma asi rekordmana.
Je to Panasonic 12V 2Ah z nouzového, 8W zářivkového svítidla s českou, poměrně složitou elektronikou a síťovým trafkem Tronic.
To svítidlo bylo demontovaný funkční a před devíti lety, vyměněno za "menší a modernější". Ten akumulátor má stále slušnou kapacitu, podle měření do odporu, času a konečného napětí nejméně 1,5Ah.
Nevykazuje žádné vnější známky degradace, nabíjím ho do konečných 13,9V. Hlídá to výprodejní komparátor MAC111 s nastavenou hysterezí asi 80-100mV, aby po nabití furt tolik nekřápalo relátko, co ho odpojuje.
Nakadah

#17 Příspěvek od Nakadah »

Musel by to být modrý Fiamm UMTB :) ten by vydržel hodně dlouho.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od forbidden »

No tak mám problém, vypadá to, že UPSka není už v kondici a akumulátorama to nebylo. Když je na ní něco pověšený, tak to při testu zdechne. Test přitom skončí jako PASS. 8O Ještě jsem si všiml, že v administraci ukazuje nesmysly ohledně výstupního proudu a výkonu.
Asi bude mít Zdenek práci, je to těžkej krám a mě se do toho moc nechce. :)
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Mam tu dalsiu UPS s rovnakou bateriou Fukawa FW9-12HR U, rovnaky datum 4.10.2017 a tato zatial zije.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od forbidden »

Koncem týdne mi dosloužily aku v mé domácí UPSce, Panasonic LC-RA1212PG1, vydržely na měsíc přesně 5 let. Respektive odešla jedna z nich, druhá má ještě slušnou kapacitu 8 Ah@1,5 A. Hledal jsem náhradu a narazil na výprodej Fukawa FW 12-12 U za 450,-. Rozhodl jsem se to risknout, za ty peníze to třeba dva roky vydrží. Pak zas poreferuju. :D
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od forbidden »

Tak experiment Fukawa skončil dnes, jedna z baterek je bez kapacity. FW 12-12U nebrat, vlastně jakoukoliv Fukawu, těch 450,- za rok provozu nestojí. Vzal jsem Yuasa RE12-12FR, sice vyšla na 1700,- jedna, ale snad vydrží alespoň těch 5 let, jako Panasonic, co jsem brával, už nikde nejsou. Začíná být problém sehnat něco slušnýho do UPS.
UPSka mi teď vydrží živit PC+monitor+NAS a nějaký drobnosti přes hodinu.
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Panasonic prestal robil olovo. Ale CSB su normalne dostupne a minimalne rovnako dobre, ak nie aj lepsie.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od forbidden »

Dodavatel zrovna CSB neměl, proto Yuasa. Jinak ta druhá Fukawa měla po změření ani ne polovinu kapacity, poletí do sběráku taky.
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Panasonic prestal robil olovo. Ale CSB su normalne dostupne a minimalne rovnako dobre, ak nie aj lepsie.
Něco ještě dělá, ale minimum speciálních typů. Někde mám email, co Fulgur Battman rozesílal, který typy vloni skončily.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“