čo je to za kábel?
Moderátor: Moderátoři
čo je to za kábel?
Lanka majú v strede železné vlákno (žiadna oceľ, úplne mäkké železo), okolo je šesť medených vlákien. Tienenie nemá.
Pôvod je ešte z čias socializmu.
Zaujíma ma, na čo sa to používalo.
Kapacita kabelu 18,5 pF/m.
Doporučená montáž na distančních sloupkách nejméně 80 mm od vodivého okolí (za vodivé se pokládají i mokré střešní tašky, jakkoli jsou za sucha nevodivé).
Vlivem UV záření nestárne sice tak rychle, jako plochá dvoulinka PLE 300-8 pro VHF, přesto i útlum této dvoulinky časem roste a část vystavenou slunečnímu světlu se doporučovalo vyměnit po 6 letech. V místech chráněných před UV zářením se životnost neuváděla.
Stačí to?
Ten jeho se používal na VHF, ten subtilnější na UHF. Kdysi dávno měly televize symetrické vstupy 300 Ohm, tak i svody byly symetrické.
Dobrá historie, u nás doma tyhle dvojlinky zmizely kolem roku 89, ale když jsem v devadesátých letech lezl po střechách, tak jsem je ještě běžně potkával.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Většině lidí to ale stejně bylo jedno, ty dvojlinky si na distanční sloupky napnul málokdo, vlastně jen ten, kdo o tom tolik věděl. Jinak se válely, kde se dalo, protahovaly se i plášťovými trubkami, prostě bylo až neuvěřutelné, s jak slabiučkým signálem na konci si televizory dokázaly poradit. To koaxiál, to bylo pak jiné kafe... jen ten zelený bylo lepší zatahat do trubek a nevystavovat ho venku, k tomu byl určený dvouplášťový koaxiál. Sice měl také zelený plášť, ale pod ním ještě jeden z bezbarvého polyetylénu. A teprve pod ním bylo opletení.
- scorpions-cz
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- scorpions-cz