Náhrada doutnavky stroboskopu gramofonu
Moderátor: Moderátoři
Náhrada doutnavky stroboskopu gramofonu
https://velkoobchod.conrad.cz/indikacni ... a.k1408600
LEDka napájená přes můstkový usměrňovač a odpor asi tak 10 k/10 W naproti tomu zhasne, když okamžitá hodnota napětí klesne pod asi 3 V, značky tedy budou rozmazané.
Dobrý stroboskop máš v příloze - záblesky LEDky jsou opravdu krátké a značky perfektně čitelné. Jistou nevýhodou je potřeba signálkového trafíčka 20 V / 2 VA a vybití akumulační kapacity při vypnutí, to si LEDka zasvítí víc, ale máme to vyzkoušené s bílými LEDkami ve třech exemplářích a všechny chodí dobře.
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
No já teda nevím jak ty, ale u nás už jsem kolísání síťovýho napětí pod nominál s výjimkou momentu, kdy to vzápětí (nejpozději do 5 vteřin) úplně spadlo za posledních 30 let asi nezažil. Daleko spíš je tady trvalý přepětí, v současnosti tak 3-5V nad nominál, dřív to bejvalo daleko víc. Jo, když je někdo na konci dlouhý přípojný větve a má žravý sousedy, tomu možná může napětí krátkodobě kolísat víc. Ale ve městech by k takovým excesům už vůbec docházet nemělo a na vesnicích jen zřídka - tam, kde si někdo postavil na dědině malou fabriku a nenechal si zřídit vlastní trafačku.masar píše:Přesně tak. Navíc je zapojení téměř nezávislé na kolísání napětí v síti, které u EKKARova zapojení může mít za následek i "západ Slunce za obzor".
A kutilmile - nelituju tě
Asi jsi to špatně pochopil. Nepsal jsem o podpětí. Psal jsem o kolísání síťového napětí. Zapojení podle tvého návrhu se dá nazvat "světelným detektorem" tohoto kolísání a to tím citlivějším, čím blíže k "vrcholkům sinusovky" ho těmi zenerkami "vysadíš". Bude se měnit jas podle střídy i podle amplitudy.EKKAR píše:No já teda nevím jak ty, ale u nás už jsem kolísání síťovýho napětí pod nominál s výjimkou momentu, kdy to vzápětí (nejpozději do 5 vteřin) úplně spadlo za posledních 30 let asi nezažil...
A pokud ho "vysadíš" nízko, nebude zase střída dostatečně "zřetelná" pro stroboskopický efekt.
Ale jinak každý nápad dobrý...