Náhrada doutnavky stroboskopu gramofonu
Moderátor: Moderátoři
Ta původní doutnavka byla nějaká zevnitř očazená.
Ale moderní člověk všude strká ledky. Když už, aspoň použij jantarovou.
A koupit se dá doutnavka stále, např. http://www.hezkyden.cz/shop/doutnavka/
Ty vypínačové se v Elektropraze ABB vyrábějí také, překvapivě. Pro řadu Classic a starší. Ale to je zbytečné, to jen kdybys měl takovou doma. https://nizke-napeti.cz.abb.com/doutnavka-nahradni-pro-design-classic-16212/doutnavka-univerzalni-pro-spinace-nahradni-3916-22330
Nebyla očazená, byla černá - normálně se uvnitř na baňce usazuje materiál, kterej se odpaří při funkci doutnavky z jejích elektrod. Je to stejnej proces, při kterým černají baňky žárovek - prostě z elektrod se vytrhávají atomy kovu a difundujou do míst, kde se zase usadí - hlavně na vnitřní stěnu baňky. U dlouhodobě fungujících kontrolních doutnavek je to stará známá věc.Osmdesat píše:Já použil doutnavku z vypínače. Sice byla menší než ta původní, ale dostačovala.
...
Ta původní doutnavka byla nějaká zevnitř očazená.
...
A kutilmile - nelituju tě
Tady je. S odporem i lumnoforem.
Doutnavky zapalující při napětí pod 140 V jze zapojit dvě do série (jen s jedním sériovým odporem). Pro vyrovnání napětí doutnacek před každým zapálením bych dal ke každé paralelně odpor 6M8.
sinclair píše: svítí asi tak 3x-4x víc, než původní československá.
A když to nebude Sinclaire stačit, tak bych tam vrazil tu víceelektrodovou stabilizační doutnavku, co se používala na stabilizaci anodovýho napětí ve starejch rozhlasovejch ústřednách.
A propo, dá se ještě někde sehnat? To samý neonka přebuzení z KZ50.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Závit E27 a anoda na zataveném závitu M4, na vršku baňky.
Jinak jsi asi myslel stabilizační výbojky firmy Stabilovolt. Jedno- i vícedráhové asi po 80V byly, něco z toho pro Wehrmacht kdesi mám.
Myslím StV280/80 či tak nějak. Ty ale v žádných ústřednách nebyly.
Velice silně růžově svítily hruškové stabilizační výbojky asi do 20mA, s hustými drátěnými šroubovicemi uvnitř - závit E27.
Doutnavka do KZ25-50 je úplně běžný, krátký typ E14, s čočkou na vršku baňky a bez odporu v soklu.
Podobné byly ve starých sporákovkách, ale s odporem okolo 200k v soklu.
Má to i svá typová čísla, ale nechce se mi to hledat
Ještě i tranzistorový TW40B měl jako síťovou kontrolku předepsanou doutnavku BA15d/110V
Sovětský doutnavkový plamínky a pravoslavný křížky pamatuješ?
- Artaban001
sinclair píše:Myslím StV280/80 či tak nějak. Ty ale v žádných ústřednách nebyly.
A tak co to bylo v koncákách ústředny DU301-304? Mělo to rovnou válcovou patici trochu podobnou ale menší než AZ1, asi 5 elektrod.
sinclair píše:Doutnavka do KZ25-50 je úplně běžný, krátký typ E14, s čočkou na vršku baňky a bez odporu v soklu.
Tak to máš nějakou jinou KZ50, v tý co sem měl na stole byla neonka na 110V s namodralým světlem. I v Pardubickým společným servisáku pro KZ25 a KZ50 píšou o neonce.
sinclair píše:Sovětský doutnavkový plamínky a pravoslavný křížky pamatuješ?
Jo, byly i jiný, třeba i ten profláklej pětipaprskovej kosopíč.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!