Náhrada doutnavky stroboskopu gramofonu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

#46 Příspěvek od sinclair »

Samozřejmě, v rámci toho, o čem píšu.
Pokud máš gramec, ve kterém je už nějaký síťový trafo s podobným sek. napětím, tak nějakých 9-10mA ho už tolik nezatíží :D
konosuke

#47 Příspěvek od konosuke »

doutnavky - svítivky (kontrolky) předstihly LED o 30 let a ty jsou hezčí, monochromatické a nepatrné spotřeby - inu pokrok je to
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
josef-1

#48 Příspěvek od josef-1 »

Dříve jsem ve funkci stroboskopu používal klasickou doutnavku, která se používala běžně např u obráběcích strojů (viz foto). Pak jsem na netu našel modernější způsob řešení stroboskopu. Pro inspiraci přikládám několik foto, oproti původnímu zapojení jsem použil pouze jednu modrou vysoce svítivou LED.
Přílohy
DSCN8629a.JPG
DSCN8629a.JPG
DSCN8627a.JPG
DSCN8627a.JPG
DSCN8625a.JPG
DSCN8625a.JPG
DSCN8628a.JPG
DSCN8628a.JPG
DSCN8630.JPG
DSCN8630.JPG
masar

#49 Příspěvek od masar »

Tak pro účely vyhodnocení otáček lze samozřejmě použít střídu 50% i větší, protože nás nemusí zajímat detaily stroboskopické značky, ale jen to, zda a jak rychle se "mapa světel a stínů" pohybuje.
Ve výše uvedeném případě je střída záblesků 50%. Když si uvědomíme, že za dobu svícení LEDky "uběhne" osvětlená značka polovinu vzdálenosti k další značce a zaplní tak svým obrazem téměř celou sousední mezeru (s klesajícím jasem), pak je zřejmé, že ostrost takového obrazu bude velmi špatná. Je to stejný problém, jako pořídit ostrou fotografii závodního automobilu nehybným objektivem.
Proto, pokud někomu záleží na tom, aby byl efekt "stojícího talíře" dokonalý, je třeba volit střídu v hodnotách
jednotek %. A k tomu se hodí zapojení podobná tomu, co sem dal např. Hill nebo založené na SKO se dvěma tranzistory, jako je tady.
Obrázek
:wink:
makak

#50 Příspěvek od makak »

Jaká bude teplotní (časová) stabilita toho obvodu z tranzistorů ?
Pak taky nezapomeňte na tohle:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... t=#1060082
xsc

#51 Příspěvek od xsc »

makak píše:Jaká bude teplotní (časová) stabilita toho obvodu z tranzistorů ?
Ta není nijak důležitá, když je obvod spouštěn z 50Hz ze sítě.
Jenyk

#52 Příspěvek od Jenyk »

Vyřešeno. Doutnavka NE-2H v kapce 6 x 14 mm má potřebné rozměry i svítivost. Do Dualu se dá navíc dát velmi nedestruktivně, což mi konvenuje. Dokud to někdo nerozebere tak, aby se dostal až přímo k doutnavce, není nic poznat a pokud by nějakým zázrakem sehnal originál, dá se tam bez problémů vrátit. Já jsem sám se sebou spokojený :D .
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“