koupím 4 ks bistabilní relé 5-12 V .

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Artaban001

#16 Příspěvek od Artaban001 »

Podle mě to relé má dvoje vinutí kvůli snadnějšímu ovládání překlápění. Kdysi jsem to zkoušel a přepólováním napájení cívky se to relé přepínalo.
Kdysi se těm relátkům říkalo polarizovaný, dnes paměťový, nebo bistabilní.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem vyhrabal dva nový červený nízký Šráky RT424F12 a vysoký průhledný Šráky RT420012REMI II. Obojí má třívývodovou cívku 12V a dva přepínací kontakty 8A/250V.
Při připojení +12 na střední kolík a a přehazování nuly na krajní přepínají kontakty sem a tam. Pokud měním polaritu jen na jedný cívce, tak sice relé vydá slabý cvaknutí ale kontakty se nehnou.
Takže Abatane, nemáš pravdu.
Vysočino, jestli je chceš, jsou Tvoje, když tak SZ. Mám jestě další 3 červený zapájený v nikdy nepoužitý desce.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Artaban001

#18 Příspěvek od Artaban001 »

Zkoušel jsem takhle to QN-ko, žádný Schrack, ani jiný. Ty, co se mi dostaly pod ruku byly už jednocívkový.
masar

#19 Příspěvek od masar »

Celeron píše:...Takže Abatane, nemáš pravdu...
"Abatan" ale má pravdu. Tohle relé:
Obrázekse skutečně chová jinak než ten tvůj "šrek" se třemi vývody.
:wink:
jardavysocina

#20 Příspěvek od jardavysocina »

Zdravím, tak jsem po dlouhém bádání prošel na půdě svoje historické zásoby relé a ostatního a našel asi jsem vše, co potřebuji ; asi 40 relé Finder, Schrack, Siemens , LUN, ZPA na různá napětí a další věci , hromadu patic a svorek a tak si ten "bastl" type "RPK 700" jsem schopen postavit pro několik druhů napětí a i zátěže . Našel jsem tam i zmíněné rele RPK 50A, ale cívka je asi v háji ...několik krabic dalšího elektro - šuntu , ale ten musím přebrat a nafotit . Třeba se bude někomu něco hodit.

Tak že zatím nákup relé ruším .

Jarda
jardavysocina

#21 Příspěvek od jardavysocina »

Zdravím; tak jsem sehnal klasické paměťové relé RPK 700 KC ale na napětí 110 V= , tak že to nenevhodnější pro moji potřebu ; docela jsem byl překvapen , jak je to jednoduché, spolehlivé a zcela geniálně vymyšlené . Před časem každý cpal do všech spotřebičů STAND_BY a když se zjistilo , co to za za rok sežere , tak začali vymýšlet další krabičky, co právě toto vypínají - jo , kšeft je holt kšeft.
Mechanicky spojená relé , co si jen za impulz přepnutí energie pamatují poslední stav a lze je použít i dnes po 35 letech je to , co se dá dnes jen obdivovat.

Jarda
Artaban001

#22 Příspěvek od Artaban001 »

Znám bistabilní stykače a dokonce i bistabilní solenoidový ventily třeba na vodu. Funguji podobně, jako klasický na stejnosměrný proud, akorát je tam navíc magnet, co drží přitáhlou kotvu. Impuls obrácené polarity do cívky zmagnetuje kotvu opačně a proto od magnetu odpadne (pomůže pružinka).
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“