Návodky na to, jak se brzy nabourat.
Moderátor: Moderátoři
Návodky na to, jak se brzy nabourat.
https://www.garaz.cz/clanek/omyly-a-myt ... paign=null
Vůbec mi nejde o ty čtyřkolky, ale všimněte si, kolikrát se v článku píše o možnosti, "kdy lze projet zatáčku větší rychlostí".
Např. zde, cituji: "Pokud vezmeme dvě naprosto stejná auta, například Octavii Combi s pohonem předních kol a pak tu samou s pohonem všech kol, bude v zatáčkách rychlejší která?"
Nebo jiný citát: "...ale pokud bychom vzali jednu konkrétní zatáčku, v jejím vrcholu vždycky pojede rychleji lehčí auto."
Když občas "natrefím" v TV na Automoto revue, tak nesčetně tam slyším věty o tom, kterým autem lze projet zatáčku "svižněji" a podobná hodnocení, jak které auto sedí v zatáčkách.
Dnes už jsem to nevydržel a reaguji v tomto vlákně. Klidně se držte takových návodů, jak cituji výše, které asi píší ti, kteří jezdí rallye a je tam vidět, jak zatáčky projíždějí "svižně" s ustřelujícím zadkem a předními koly vytočenými do protisměru, aby vyrovnali smyk.
Ale nezkoušejte na normální silnici, kde je hranice adheze vašeho auta. Pokud nejedete zatáčku na hraně adheze, tak nepoznáte, jakou rychlostí lze kterým autem a kterou zatáčku projet. Ale bezpečnost jízdy je více než s autem hledat, jaká je kritická rychlost do zatáčky.
Pak je v černé kronice uvedeno, že řidič nezvládl v zatáčce řízení, narazil do stromu nebo do mostku, a v nejhorším případě do neviného auta v protisměru. Blbost, nejde o nezvládnutí řízení, ale určitě o hazardní styl jizdy řidiče, kteří jezdí zatáčky tzv. svižně, a řídí se tím, jak to čtou v "návodkách" ve výše uvedených citátech. Stokrát jim to vyjde a po stoprvé z cesty vystřelí. Jako nedávno 14-ti letý kluk, kterého mladí spolujezdci prosili, aby jel pomaleji. Bohužel je neposlechl, asi si myslel, že hraje hru v nějakém PC simulátoru.
Prosím, nejezděte po běžných cestách na hranici adheze, nevyplatí se to. Já se chci z cesty vrátit domů zdravý a živý.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Stejně tak to mám na kole, znám jeho limity a vím co si můžu ještě dovolit a kdy už vystřelím mimo trať. I když jak stárnu, tak si dovolím čímdál míň.
A kutilmile - nelituju tě
Inak neviem, kadiaľ jazdíte, ale ešte som nevidel nikoho, kto by bol nútený korigovať šmyk, zato stretávam dosť spomalených filmov, jazdiacich v režime 40/70 tak, že je za nimi štandardne kolóna 10 a viac vozidiel a pri danej hustote premávky je častokrát problém aj na úseku 20km takého opatrného vodiča obehnúť. Potom sa človek ťažko môže sústrediť na dianie na ceste, samozrejme niektorým rupnú nervy a snažia sa obehnúť za každú cenu, čo tiež bezpečnosti nijako neprospieva. Koľkokrát sa oproti mne v protismere rútilo auto obiehajúce niekoľko ďalších. Väčšinou sa stihne zaradiť, párkrát som ale musel dosť usilovne brzdiť...Bavíme sa o trase Humenné Prešov (ďalej na D1 už to je v pohode). Čiže niečí svižný prejazd zákrutou mi vôbec nevadí, ak sa nejedná o frajera "režúceho" zatáčku pol metra za čiarou. Za ďalšie, moderné autá dokážu jazdiť rýchlo aj v zákrutách nie len po rovine...
vicious píše:.....Inak neviem, kadiaľ jazdíte, ale ešte som nevidel nikoho, kto by bol nútený korigovať šmyk, .....
Já jsem dosud naštěstí také nikoho takového v zatáčce nepotkal. Ale zato velmi často ukazují v TV záběry z nehod, kdy je auto i v mírné zatáčce omotané kolem stromu, nebo je jinak po projetí zatáčky rozmlácené. Nejhorší je, když ho odstředivá síla vynese do protisměru jinému autu.
Mnoho řidičů asi nemá cit pro to, co je to "svižné projetí zatáčky". Podle počtu těchto nehod musí jet mnoho řidičů do zatáčky "svižněji než svižně". To, že pak řidič nezvládne řízení, je již pak jen důsledek a ne příčina.
vicious píše:Brozicek: ešte ste zabudli dodať, že je potrebné sprísniť postihy vodičov a zvýšiť pokuty.
Inak neviem, kadiaľ jazdíte, ale ešte som nevidel nikoho, kto by bol nútený korigovať šmyk, zato stretávam dosť spomalených filmov, jazdiacich v režime 40/70 tak, že je za nimi štandardne kolóna 10 a viac vozidiel a pri danej hustote premávky je častokrát problém aj na úseku 20km takého opatrného vodiča obehnúť. Potom sa človek ťažko môže sústrediť na dianie na ceste, samozrejme niektorým rupnú nervy a snažia sa obehnúť za každú cenu, čo tiež bezpečnosti nijako neprospieva. Koľkokrát sa oproti mne v protismere rútilo auto obiehajúce niekoľko ďalších. Väčšinou sa stihne zaradiť, párkrát som ale musel dosť usilovne brzdiť...Bavíme sa o trase Humenné Prešov (ďalej na D1 už to je v pohode). Čiže niečí svižný prejazd zákrutou mi vôbec nevadí, ak sa nejedná o frajera "režúceho" zatáčku pol metra za čiarou. Za ďalšie, moderné autá dokážu jazdiť rýchlo aj v zákrutách nie len po rovine...
presne toto som uz niekde (na inom elektro fore Laughing ) pisal. Ide 80 na tachaci aby neprekrocil 90 , v reale ma 70. Potom niekde prida, nevsimne si ze prekrocil to co zvladne v zakrute a omota sa okolo stromu. Jazdim 55 obec, 110 - 120 mimo obce, dialnicu nekomentujem (zvycajne na tempomate dost prekracujem povolenu 140 pod Popradom) , nikdy nepredbieham ked na to nemam (auto z pozicovne na sluzobke = niekolko km za kamionom). Ale nemam problem otestovat kedy uz to elektronika zacne korigovat aby som v kritickej situacii vedel do coho idem. Priznajme si , kolko z Vas uz na novodobom aute pocitilo kedy mu uz do toho keca pocitac (pribrzdenie kolies, ztuhnutie volantu na jednu stranu, o ABS ani nehovorim - je dobre vediet co v aute mam). Co sa tyka rezania zakrut - ked vidim manzelku ako nevie co to znamena rezat zakrutu a v pohode ide do zatacky po nespravnej strane, tak si davam kurna pozor na to kde rezem - aby som pri rezani neprisiel o spetak
PS , Prešov, Humenne, Snina, Zboj. Vicious, ja Ťa na tejto trase urcite nebrzdim, aj ked sa tam obcas ukažem
Ono se říká, že přestaly jezdit autobusy a vlaky, ale proč? Ještě v devadesátkách jezdily kolikrát po kokot narvaný, že i v kloubovejch autobusech čék neměl nárok si sednout, ale pak se auta staly cenově dostupnější, za pár litrů se dal pořídit pojízdnej vrak, řidičáky se takřka rozdávaly, tak proč jezdit sockou? Obcím se už nechtělo dotovat prázdný spoje, proto se zrušily. A teď tady místo kloubáků vidím přerostlý dvacetimístný dodávky.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Pokud je cesta volná a někdo někam pospíchá, tak ať si jede rychleji tak, jak mu to vyhovuje. To je kolikrát bezpečnější než jet na skoro prázdné cestě podle předpisů a chrápat u toho. Nebezpečí havárek nevzniká u těch, co jedou pomalu podle předpisů, ale u těch, co to honí o 106 a přitom nemají vůbec žádné zkušenosti a musejí každého předjíždět a pak mají inteligentní kecy typu "Já jsem nevěděl" nebo "Já jsem blikal". Přitom těm, co blikají i zavčas, tak někdy nedojde, že je to jen znamení o tom, co budou dělat a ne, že tím mají automaticky přednost.
§18 píše:Rychlost jízdy
(2) Řidič nesmí
a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,
b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.
Jezdit při pravým okraji přímo nařizuje zákon:
§11 píše:Směr a způsob jízdy
(1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.
Za zvláštní okolnosti se nepovažuje strach, kompenzace pomalosti, neschopnost se udržet ve vlastním pruhu, ani nic jinýho.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill