Donesl jsem si tento stroj, prý pří při výpadku elektriky se z toho zakouřilo a začlo hlásit zásek spařovačky.
Po rozdělání byl spálenej varistor na uhel, tak jsem ho vyměnil, otestoval a stroj dovezl zpět. Po pár dnech mi volali, že je to to stejný, tak jsem si ho zase odvezl, rozdělal a zjistil, že je vadnej jeden z triaků, má spínat ve čtyřech kvadrantech, ale spínal jen ve třech (jinak jsou tam na jiných místech i cíleně tříkvadranty). Po výměně to fungovalo skoro přesně den, ale to jsem ještě testoval u sebe. Spařovačka začla nějak cukat a celkově se pohybovala neochotně, přitom při připojení externího zdroje na motor chodila krásně. Opět kontrola elektroniky a nalezen vadnej výkonovej tranzistor, nějak divně profláklej. Zase se to tvářilo OK, ale po půldni zase stejnej problém. Nemusím říkat, že jsem opět zase všechny předtím měněný součástky vypájel a prověřil externě, všechny v pořádku. Ale našel jsem tam přerušenou zenerku u toho tranzistoru. Teď jsem ji vyměnil a opět to testuju. Mimochodem to při testování začlo hlásit i zásek mlýnku, ale to byl jen vadnej mikrospínač, to s tou prvotní závadou nesouvisí.
No nerozflákali byste ten krám kladivem? To se musí srát postupně?
Ještě je v cestě diodovej můstek, ten jsem neměnil, je testoval původní.... Buď začnu věřit na duchy, nebo to přepětí načlo několik těch součástek a začaly takto odcházet.