hledání kamarádů z vojny i ze základních škol
Moderátor: Moderátoři
Inteligentní kluk, co rozuměl česky a mluvil normálně slovensky, uměl plynule číst slovensky i česky, při převzetí vojenské knížky se zvládnul podepsat hodností a jménem. Prostě normální kluk s celou základkou a maturitou.
Cosi po přijímači naznačovalo už to, že asi jen jeden kus z "nich" s námi ostatními nastoupil do PŠ. Zbytek šel přímo na rotu k asi dvacítce "starých".
Paradoxní bylo taky to, že nejvíc jim to "dávali sežrat" jejich přímí krajani, jak později z jednoho takového vypadlo. Ten asi jedinej uměl trochu srozumitelně mluvit i za střízliva, takže se s ním bylo možný nějak domluvit.
Ten zbytek se dorozumíval jakousi směsicí nedefinovatelných dialektů a zvířecích skřeků.
Zvláště po vypití víc, jak půllitru spišské borovičky.
Tohle jediný se jim do hlav vešlo, na nic jiného už tam ale nebylo místo.
Co všecko pak v tomto stavu dokázali, to bylo vždycky vidět až ráno, za denního světla, když jsme se stavili na rotě skrz ranní nástup.
Později už ani to ne, ale ty první měsíce po PŠ, kdy jsme ještě neměli dobře vybudovaný "pozice", to bylo holt nutný.
Takže tenhle materiál tak v 95% končil s cívkami PK-čka na zádech, kde se toho nedalo moc zkazit, nebyla tam žádná potřeba odpovědnosti, ani velké komunikační dovednosti.
Až postupem času jsme s úžasem zjišťovali, že někteří z nich až na vojně v Čechách poprvé uviděli televizi, sprchy a podobný věci.
Ono taky záleželo na útvaru a zařazení. Třeba na bigošárně byl skutečně výkvět "intelygence"..
PŠ Brezno, VÚ4428 Hodonín 79/81
Pamatuju si jednoho supráka ze Zlína, teda krajan.
No neskutečný dobytek, nějaký Dřevojánek z Podvesné IV. Člověk by si byl řekl, že když pochází z velkého, po všech stránkách vyspělého města, že by mohl mít i normální chování.
Jenže on bohužel celou vojnu patřil k té sortě bigošů s PK-čky. Jako suprákovi mu z toho už patrně jebalo, jinak si to jeho chování nedovedu vysvětlit.
Karma ho bohudík dohnala dřív, než já.
ročníku OVS Nový Jičín, takový zamindrákovaný hovada jsem vlastně potom
v životě už nepotkal, ale dneska už jsem jim odpustil, za jednoho z nich
mně náš velitel proměnil podmínku na 3 dni basy, ale ve finále oni šli do
civilu o 40 dní dříve !!!
Se slovákama pohoda, dodnes na slováky nedám dopustit.
- palmalsport
Po přijímači PŠ v Žatci na letišti. Tam už byly gumy vyřvané, nerad vzpomínám na ranní rozcvičky spočívající v běhu na konec dráhy a zpět. Po PŠ dva měsíce na příjmu "na stovce" a pak už havaj na hlásce u Senožat. A protože jsem vlastně pořád dělal své hobby, tak si na vojnu nemůžu stěžovat.
A vojenskou knížku mám taky schovanou.
A kutilmile - nelituju tě