TV Minitesla a nový STB

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Peterseal

TV Minitesla a nový STB

#1 Příspěvek od Peterseal »

Ahojte,
chcem sa spýtať, môžem staré TV ( teraz mi ide o Minitesla) používať s týmto?

https://www.alza.sk/emos-em170-d5269031.htm

Stačí, aby to malo RF OUT ktorý zapojím do vstupu TV?

Ďakujem
MiraSt

#2 Příspěvek od MiraSt »

Ne. STB nemá modulátor který by vysílal signál to TV.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

A ty STB, které modulátor mají, modulují zvuk v západní normě, takže to s Miniteslou stejně nepojede. Aspoň teda neznám žádný STB, který by uměl i východní normu.
masar

#4 Příspěvek od masar »

Snad pro Miniteslu bude nejschůdnější dobastlit AV-vstup.
:wink:
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Jestli někdo bude vyhazovat settopbox Sencor SDB1066T, skoč po něm. Do scartu VCR přivedeš videosignál ze scartu nového settopboxu, toho Sencora přepneš do režimu AV IN a výstup modulátoru v něm nastavíš na normu PAL-DK. A máš to i na Minitesle se zvukem.
Jestli se SDB1066T umí přepnout do AV režimu signálem na pinu 8, nemám vyzkoušené, s Ametystem to ale vyzkoušené mám a ten zvuk má i přes "jednonormovou" zvukovou mezifrekvenci jen 6,5 MHz.
Naposledy upravil(a) Hill dne 17 pro 2019, 18:14, celkem upraveno 2 x.
sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

:potlesk: :potlesk: :potlesk:
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Hubert_79 »

Mám tady Sencor SDB 1004 T. Má to modulátor, dva scarty. Zběžně vyzkoušen, funkční. Jen nemám DO a nevím, zda to Hillem popisovanou funkcionalitu má.
Jestli to někdo chcete (počtovné a balné, jinak za to prachy nechci) -> SZ.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
jirka5

#8 Příspěvek od jirka5 »

Zkus někde sehnat set top box ZIRKON FIRE, ten umí DVBT2 a jako jeden z mála (nebo je vůbec jediný?) má modulátor do pásma VHF, konkrétně napevno na 9. kanál. S Miniteslou bude ovšem problém se zvukem, protože ta má, pokud se dobře pamatuji zvuk jen OIRT 6,5 MHz, zatímco set top box bude mít s největší pravděpodobností RF výstup na 9. kanálu CCIR, tj. s odstupem 5,5 MHz.

Raději bych to psal jako skutečnost než jako domněnku, leč nebylo mi dopřáno si tento přístroj koupit. Objevil jsem ho v jednom super- hyper- elektromarketu, kde ho přede mnou kupoval jeden zákazník. Prodavač jen s velkou nevolí šel k počítači přesvědčit se, že tenhle seťák má opravdu modulátor, abych nekupoval zajíce v pytli. Mlčky jsem vyslechl vysvětlení pana prodavače, že má i jiné zákazníky. Ubezpečil jsem toho pana důležitého, že si tu věc chci opravdu koupit, což mi nakonec bylo také umožněno. Zaplatil jsem tedy u pokladny kartou a pokorně jsem čekal na zboží. Po chvíli se ukázalo, že mají už jen poslední vystavený kus a nemůžou od něj najít krabičku. Ta krabička obsahovala návod, příslušenství a hlavně dálkový ovladač. Po půlhodině marného hledání a čekání jsem to vzdal a požádal je o vrácení peněz. Zde jsem čekal problém, ale kupodivu mi dali zpět hotovost. Jen účet jsem jim odmítl vrátit, protože bych neměl kontrolu nad odepsanou částkou.
Výsledkem mého téměř hodinového pobytu v super- hyper- elektromarketu byl tedy nechtěný cash-back bez poplatku ve výší 699 Kč, ale set top box pro provozování historických televizorů nemám. A nesehnal jsem jej ani jinde.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Hubert_79 »

jirka5 píše:Zkus někde sehnat set top box ZIRKON FIRE, ten umí DVBT2 a jako jeden z mála (nebo je vůbec jediný?) má modulátor do pásma VHF, konkrétně napevno na 9. kanál.

Stejný modulátor (podezírám, že i stejná střeva) má jakási Alma. Taky napevno 9. kanál.
To jsem si koupil (naštěstí přes eshop), zapojil a zjistil, že je to (přes ten modulátor) naprosto nepoužitelné. Humus obraz s "duchy", barvy/nebarvy, nikdy víc něco takového. Zkoušeno na Color 110 ST a na Oravan 2 s několika propojovacími kabely. Výsledek stejný bez vlivu televizoru nebo kabelu. Tak jsem to zas zabalil, vyplnil lejstro, poslal eshopu zpět ve 14 denní lhůtě a do pár dní přišly prachy.
Měl tu věc i Hill, testoval to a dopadl podobně jak já. To jest, že ten modulátor má na hovno. Ten stb, pochopitelně; ne Hill.
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

VHF modulátor laděný pevně na 9. kanál má i Alma 2800 HEVC, řekl bych, že střeva budou shodná se Zirconem, takže zcuk jen na 5,5 MHz, ale to není to nejhorší: ten modulátor není úrovňově stabilní, po ohřátí dojde ke stavu strmého zvýšení kontrastu a rozpadu synchronizace. To už jsme tu řešili, takže to nebyla náhodná vada, ale vlastnost typu.
Peterseal

#11 Příspěvek od Peterseal »

Ďakujem za odpovede.
Čiže s toho vyplýva, že neexistuje rozumný spôsob rozchodenia tohto TV?
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Hubert_79 »

Asi existuje. Normální stb a externí modulátor.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Napriklad cez video.
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Nebo přes starý STB, který modulátor má, a jinak by byl na vyhození, protože DVB-T2 neumí, jak jsem popsal hned zkraje vlákna.
Minitesla má tuner jak na VHF, tak na UHF, tak nezáleží na tom, v jakém pásmu modulátor vysílá.
Peterseal

#15 Příspěvek od Peterseal »

Našiel som toto:

https://www.tvsatnitra.sk/obchod/dvb-t- ... 2286.xhtml

Je označený trocha inak, ako ten, ktorý tu bol spomenutý. Ale asi vnútro má rovnaké. Pomocou tohto teda rozbehám obraz ale zvuk nie?
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“