Bručící EL34 zesák
Moderátor: Moderátoři
Bručící EL34 zesák
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Ak to brumí na 50/100Hz, tak často býva vyschnutý niektorý z napájacích kondenzátorov. Taktiež častou príčinou býva aj chybná niektorá z elektrónok, mávajú totiž dotyk žeraviaceho vlákna na katódu, čo potom spôsobuje takýto zvuk.
Ak sa dobre pamätám, tak Music 130 mal trimer, zvaný odbručovač, medzi vývodmi žeravenia. Pokiaľ sú elektrónky dobré, jeho nastavením sa dá potlačiť táto nízkofrekvenčná zložka. Do zemniacich liniek by som nezasahoval.
Ak je brum na vyššej frekvencii, treba si vyskúšať skratovať vstup zosilňovača, či odíde.
Ak nie, tak potom zrejme niektorý z tienených káblikov nemá kontakt na zem. Potom cez kapacitnú väzbu sa naindukujú do signálového vodiča vyššie harmonické kmitočty, čím vyššia frekvencia, tým vyšší indukovaný prúd cez malú kapacitu.
Použil jsem dvě různá zapojení, z nich jsem vyrobil komplet zesilovač.
Ale protože jsem o tom věděl prd, tak jsem nechal na výstupu korekčního zesilovače jeden elyt, na vstupu konce druhý elyt.
Mezi nimi asi 20 cm stíněného káblíku.
To by člověk nevěřil, co to dělalo za neplechu. Brumilo to na různých frekvencích, občas se tam namotalo i nějaké středovlnné rádio, prostě průser.
Až mě známý upozornil na to, že nemůžu dát takhle dva elyty bez definování potenciálu, tak jsem vždy jeden ekyt nahradil propojkou a už to bylo OK (v rámc možností).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!