Jasně, já myslím, že za tím v 80.letech stála HLAVNĚ dostupnost /trochu i cena/ toho elektromateriálu, ale nejen jeho.
Třeba ve vedlejším baráku, který má jenom o dva roky dřív vyrobený jádra, je instalace v jádře samotném, udělaná CY drátem. Naše mladší, už byly zase komplet v hliníku. Na stropě jádra je to acidurkama připojené na hlinu z panelu.
Ze stropů obýváků občas trčely tři dráty, občas jen dva a občas jeden z nich ani nebyl žlutozelený, ale modrý. Muselo se zjišťovat fázovkou. Ve futrech obýváku byl standardně vždy jen jeden spínač, ale u mě v bytě byly ve futrech 3 žíly z plocháče CYR. Poprosil jsem o to elektrikáře, aby to tam nalepili, stálo to půlčák slivovice. CYR se lepil přímo na beton panelu nějakým hňupolepem, podobným Chemoprenu.
Věděli jsme ze SBD předem, kde kdo bude bydlet.
Kdyby někdo nevěděl, co to byl ultraplochý CYR, můžu nafotit. Myslím, že by to i dnes byla celkem užitečná věc. Dobře se to musí pod omítkou chladit díky licnovým žilám, rozprostřeným na velkou plochu - Achab bude vědět.
V průřezu 2,5 by to byl nesmírně užitečný vodič-kabel pod tenkou omítku, stačí max. 2mm omítky a je schovaný. Ale možná, že se dávno vyrábí samolepicí náhrada
Taky proto mám nějaký původní CYR 2x1,5 schovaný, asi 30-40m. Měl jsem z toho udělané reprokabely k zadním bednám, pod kobercem a bez hrbu.
Veškeré společné elektroinstalace vč. stupačkových rozvaděčů byly v našem baráku, předaném 1988 bez výjimky hlina. Včetně instalace kotelny, tedy ke kotlům, servům, čerpadlům, MaR apod. Dokonce i 2A kabely k venkovním čidlům.
Odbočné svorkovnice ze stoupacího 120mm2 AL vedení, jsou model minimálně 30 roků starý. Paradoxně je to z celých stoupaček nejspolehlivější prvek díky té robustnosti i povrchovce.