Zdroj LM723

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
onlyvikastar

#16 Příspěvek od onlyvikastar »

Zde jsou fotky.
Jen teda upozorňuji že na plošném spoji jsem neudělal gate swap a tudíž mám v pájivém poli patici s LM723. Předem děkuji za pomoc.
termit256

#17 Příspěvek od termit256 »

Proc pouzivas tenhle priserny, 50let stary obvod. Cely ten orloj vyhod, dej tam nejaky 3pinovy stabilizator a mas to hotove za 5minut. By mi snad ruce upadly, kdybych jen pomyslel ze tuhle vykopavku pouziju v nejake konstrukci.
masar

#18 Příspěvek od masar »

Myslím, že máš obráceně zapojeny tranzistory.
edit:
Zřejmě také opačný pinout z Eaglu.
Ale za to nemůže gateswap. Za to může špatné nastavení výstupu (Cam procesoru), funkce Mirror. Tranzistory lze na špatné desce otočit snadno, IO už ne.
Předělej to a zkus nepoužít Autorouter. Bude to mnohem přehlednější.
:wink:
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

termit256 píše:Proc pouzivas tenhle priserny, 50let stary obvod. Cely ten orloj vyhod, dej tam nejaky 3pinovy stabilizator a mas to hotove za 5minut. By mi snad ruce upadly, kdybych jen pomyslel ze tuhle vykopavku pouziju v nejake konstrukci.
Celej život používáš vykopávky - baterie, generátory a elektromotory vynalezený před víc jak stoletím, spalovací motory dtto, čteš knížky vytištěný knihtiskem, metodou starou půl tisíce let. Proč by někdo nemohl s výhodama použít komplikovanější víceparametricky nastavitelnej kombinovanej stabec, jakým LM723 je? Ergo kladivo, proč někomu vnucuješ trojsvorkovej stábl, u kterýho nastavit proudový omezení pro menší než plnou ktalogovou hodnotu znamená udělat to zvenku - anebo to taky vůbec nemusí jít?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
termit256

#20 Příspěvek od termit256 »

Taky to muze udelat z elektronek...

Mas spoustu modernich LDO jako napr. LT3055, NCV47710 atd... kde muzes nastavit proudove omezeni jedinym odporem. Nebude to orloj na tistaku 10x10cm a bude to fungovat na prvni zapojeni s mnohem lepsimi parametry.
weed_smoker

#21 Příspěvek od weed_smoker »

Když jsem viděl,co dneska stojí taková LM338 v TO-3 např. v HADEXu,tak obvod 723 s nějakou bižuterií kolem furt přichází v úvahu,hlavně pro vyšší proudy.
termit256

#22 Příspěvek od termit256 »

No, rozdil cen mezi obvody je 30 kacek, to je fakt terno :-)
Kremik

#23 Příspěvek od Kremik »

Ve finále je to stejně jenom o tom, kdy člověk který obvod poznal a jak si jej oblíbil či neoblíbil. Dobrá zapojení či různé potíže mohou být s obojím. Pro mě má zdroj s 723 větší "hodnotu" než s nějakou moderní srágorou.
masar píše:Tranzistory lze na špatné desce otočit snadno, IO už ne.

Když se mi povedlo udělat desku zrcadlově, tak jsem všem švábům otočil nohy nahoru a byly v desce označením dolů, no :D
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

A hlavně starý dobrý "elemko" je lineární stabec, kterej neruší - což je důležitý hlavně při použití v akustickejch aplikacích a ve spoustě dalších případů, kde může vadit po napájení pronikání spínací frekvence všech těch "ÚÚ" neboli "úžasně účinnejch" spínanejch stáblů.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
workhard
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od workhard »

No řešil jsem zdroj 12V/1A pro domácnost na napájení routeru, anténního rozbočovače a podobných ptákovin. Chtěl jsem tam dát 7812ku stábl, ale když jsem viděl, co za hnůj s křídlem z konzervového plechu mi prodali v GESu, radši jsem si ho sestrojil z MOSFETu a 741ky.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
weed_smoker

#26 Příspěvek od weed_smoker »

Ta opravdová 7-ampérová LM338 tam byla vidět za 550,- a ta za 75,- vypadala FAKE.Obvod 723 jsem sehnal za 20-40,podle toho kde a ty kovový(723H) byly dokonce levnější.
BTW.pro svý potřeby mám obojího dost,spíš mám málo obvodů L200.
helios

#27 Příspěvek od helios »

Tiež som patril k odporcom IO723. Boli dosť drahé a neraz náhle odišli bez zjavnej príčiny. V 70tich rokoch som na napájanie 9V rádiomagneťáku v aute používal najprv 10W zenerku s predradenou žiarovkou, neskôr to bolo zapojenie výkonový tranzistor, zenerka, odpor do báze a elyt. Poistka stačila tavná, trubičková. Takto som vyrobil kopu zdrojov na napájanie autorádií v dielňach, kanceláriách aj inde. Autorádiá boli vtedy lacné a bežne dostupné. Na stáble 78xx som prešiel v osemdesiatych rokoch, keď tie Teslácke, alebo RVHP boli už za neastronomické ceny. V 90+ rokoch som začal bežne používať LM317, neskôr L200, ktoré sa prejavili ako najviac spoľahlivé.
Dnes sa dosť čudujem, ako prekomplikované zapojenie dokáže mať bežný stabák. V dielni som roky používal roky reg. zdroj 20A, kde bol trafák 15V, mostík, LM317 a dve KD503 paralelne na výstupe. Skratovú poistku som vymyslel tyristorovú, Ty skratoval bázy KD-čiek pri cca 30A výstupného prúdu. Medzi LM-kom a bázami KD bol ešte ochranný odpor, ktorý obmedzoval max. prúd cez LM-ko. Po vypnutí stábla nadprúdom sa tento resetoval skratovacím tlačítkom tyristora. Tento zdroj funguje dodnes. Bežne utiahol CB aj s pripojeným 100W kúrením. :lol:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
onlyvikastar

#28 Příspěvek od onlyvikastar »

Děkuji za radu, zmáslil jsem to hned při návrhu. Teď už mi zdroj pracuje jak má.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“