Technics SL-1500C
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Že to nemá talíř z metr tlustého plexiskla, mi žíly netrhá...
Lepší než nějaký Pro-Ject, kde jim i dnes stejně jako před 40 lety hučejí synchronní motorky a nejsou schopni s tím nic udělat.
Nemyslím si, že autor článku je zcela mimo mísu, to ne, ale podle mě je ptákovina dávat k vestavěnému polovodičovému, nejspíš operačnězesilovačovému RIAA předzesu elektronkový sluchátkáč. Když elektronkový zvuk, tak snad jedině od začátku až do konce...
Píše tam o nových deskách, řezaných z digitálních mástrů, které nezněly tak dobře jako digitální hi-res nahrávky z těchto mástrů. To je naprosto legitimní a uvěřitelné. Je jasné, že pokud si poslechne hi-res nahrávku, vždy bude znít lépe než deska z ní vyřezaná. Na druhou stranu připouští, že vnímaná ztráta kvality muže být daná použitou vložkou, ne samotnou deskou. To může být. Ta vložka má sice hezkou barvu, ale já bych si ji nekoupil... Používám hroty Microline a to je někde zcela jinde, i když nekteří se mnou mohou polemizovat...
Není pravda, že desky se dříve běžně řezaly do 30 kHz, jak tu někdo napsal. Dřív byly problémy vůbec natočit mástrpás do 20 kHz, natož to vyřezat do těch 20 kHz, nevím, proč by to bývali dělali, bezúčelně, když tam ucho ani neslyší. Praxe je tak do 15 kHz (70. léta).
Kdy to dělali, byl případ diskrétní kvadrofonie CD-4. Tam to potřebovali, jít do 40 kHz. Jenže tam si museli pomoct poloviční řezací rychlostí. To ale vše prodražovalo výrobu.
PS. fotka ilustrativní
Mimochodem, řezací mašiny pro výrobu "matek" ve výrobních závodech (kdy jeden z největších, ne-li rovnou ten aktuálně největší na světě máme v podobě GZ v Loděnici u Berouna) jsou právě uspořádaný tímhle způsobem = řezací záznamovej hrot je vedenej servomechanismem po dráze rovnoběžný s poloměrem desky tak, aby v místě dotyku hrotu s řezaným materiálem jeho podélná osa tvořila tečnu k řezaný drážce.
A kutilmile - nelituju tě
Na tom marsu nebo měsíci bude nižší gravitace, takže si bude člověk muset nakroutit na přenosce víc přítlaku. Horší bude, že limit zavazadel bude asi hodně nízký, takže svou sbírku desek budu muset stejně nechat (shořet) na Zemi.
Jinak, když už jsme u těch maximalistických požadavků, tento lejzrový gramofon by měl vyřešit všechny problémy... Zvuk je snímán opticky, odrazem od stěn drážky, a plně analogový. Digitální je pouze servosystém... Jen ta obsluha je podobná jako u cédépřehrávače, tím to trochu ztrácí krásu.
koukněte, SEV Litovel zbastlil vertikální grampl s normálním výkyvným raminkem prej první na světě (uvádějí v článku) no přit se nebudu faktem jest že podobnej kolotoč jsem in natura neviděl - neslyšel nikdy
Nemáte někdo ponětí, jaký je v tom gramofonu RIAA zesilovač?