konektor SCART zapojení
Moderátor: Moderátoři
K výkonovému triaku vřele doporučuju předepsaný RC člen.
Funguje to sice i bez něj, ale 1. není to pro triak bezpečné a 2. nemusí spínat spolehlivě.
Použij do něj opravdu kvalitní X2 kondenzátor Wima, Philips, Iskra či jiný značkový a vyhni se levný žlutý X2 rejži.
Ten kondík je v kvalitním MKP provedení sice větší, ale stejně musíš nějakým křidélkem /D03A, HS001/ i trochu přichladit triak. Tak je to už skoro jedno. Odpor je lepší drátový, než metaloxid a na zatížení 2-3W.
O takových optotriacích jsme si ještě před 10 lety mohli nechat leda zdát...
Osobně by mě to nestálo za úsilí. Nemám problém dvakrát za večer sáhnout na druhý ovladač, když stejně leží u sebe. Navíc některá TV může být zralá na sběrný dvůr dřív, než to dobastlíš...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
rkozeluh píše:Ten MOC3041 mi asi moc nepomůže, když potřebuje 15mA na sepnutí...
MOC3043 chce jen 5mA, navíc to minumum 10K na SCARTU je předpokládám pro udržení nějaké rozumné hodnoty kolem 12V. Ničemu tady nebude vadit, když to napětí spadne. Takže může vesele bastlit.
Nakonec proud toho SCARTu se dá změřit, stačí dvě diody (třeba 1N4148) do serie a miliampermetr.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- jurajmojzis
Ja budem riesit podobne zadanie-spinanie audiozostavy.Predzosilovac mi posle po zapnuti signal 12V.Potom nasleduje MOC3063-maly triak 1A/800V+RC clen-3polove rele s cievkou na 230V Finder.Rele zopne vsetko ostatne tuner, cd,gramo.....Rele je pouzite koli galvanickemu oddeleniu od siete.