K: silicagel

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Artaban001

#16 Příspěvek od Artaban001 »

Samotný silikagel karcinogenní není, ale občas bývá pokryt povrchem, co reaguje na vlhkost změnou barvy a ten je karcinogenní.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Jo, máš pravdu. Ale k čemu je silikagel bez indikace nasycení?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
danhard

#18 Příspěvek od danhard »

sinclair

#19 Příspěvek od sinclair »

To jsem se chtěl taky zeptat:
Když dám do uzavřený krabice se součástkama ten pytlík klasického silikagelu v kuličkách, tak jak poznám, že ještě funguje?
Kdysi se prodával jako pohlcovač smradu do ledniček, v takové plastové dírkované krabičce. Mělo to být údajně totéž, ale nevím, jak dlouho to mělo fungovat.
Kde se dají ty kuličky koupit pohodlně u nás?
termit256

#20 Příspěvek od termit256 »

Poznas to jednoduse, koupis si za 30 kacek vlhkomer, das ho do krabicky a pokud bude vlhkost takova jakou chces, nemusis resit jestli funguje nebo ne, jestli jsou indikatory (ktere jsou drahe a vesmes jedovate) spravne zbarvene apod. Az vlhkost zacne stoupat, hodis pytlik do trouby a jedes znovu. Ja to tak mam ve skatulich s filamenty a je tam kolem 15-20% (dle cinskeho vlhkomeru). Nejspis to moc presne nemeri, ale jaka je skutecna vlhkost je mi celkem jedno, protoze s tim stejne nic vic nenadelam a nijak dal ji nesnizim. Az silikagel nasaje, zacne to stoupat a to je ta prava chvile na vysuseni.
https://www.ebay.com/itm/Digital-LCD-In ... 0&LH_BIN=1
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jjilek »

sinclair píše:Kdysi se prodával jako pohlcovač smradu do ledniček, v takové plastové dírkované krabičce. Mělo to být údajně totéž, ale nevím, jak dlouho to mělo fungovat.

Je to něco úplně jiného. Silikagel na pohlcování vlhkosti ('vodní páry):
Silikagel – Wikipedie
https://cs.wikipedia.org › wiki › Silikagel
Silikagel (anglicky silica gel) je granulovitá, pórovitá forma oxidu křemičitého (SiO2) vyráběná synteticky z křemičitanu sodného. Má vysokou porozitu, kolem ..

zeolit na pohlcování (organických) pachů:
Zeolit – Wikipedie
https://cs.wikipedia.org › wiki › Zeolit
Zeolity (řecky zein – „vařit„ a lithos – „kámen“) jsou hlinitokřemičité minerály mající mikroporézní strukturu. Termín zeolit byl původně vytvořen v 18. století ...
danhard

#22 Příspěvek od danhard »

Ono to funguje dost podobně :)
Na vlhkost je účinnější lehká chemická vazba, porézní materiály pohlcují vše, ale s menší účinností.
Vždycky ale jde o to, aby byl co největší aktivní povrch.
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

danhard píše:Jak fungujou ty čerpadla ?

Tady na konci je to trochu popsaný. Na tom školení to jen promítali ze slajdů.
https://www.asb-portal.cz/stavebnictvi/technicka-zarizeni-budov/vytapeni/tepelna-cerpadla-na-bazi-zeolitu
Jirka

Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

termit256 píše: Ja to tak mam ve skatulich s filamenty a je tam kolem 15-20%

No vidíš, já mám filamenty naházený v kýblech od Primalexu se zabouchaným víkem bez jakýhokoliv sušidla a za těch 5 let, co tisknu mi nikdy filament "nebublal" jak někteří vyhrožují, že to dělá když je navlhlej. Nesmíš mít ale tiskárnu v koupelně, kuchyni či neizolovaným sklepě. :lol:
Jirka

termit256

#25 Příspěvek od termit256 »

To bublani jsem taky nikdy nevidel. Ale stavalo se, ze filament zkrehnul tak, ze se lamal jako by byl ze skla. Byl problem ho vytahnout z bowdenu, musel jsem ho pak pracne vystouravat apod. Tohle se mi stavalo nejcasteji u ruznych zbytku filamentu, ktere mnohdy cekaly dlouho na to, nez se nasla prilezitost je dojet.
Artaban001

#26 Příspěvek od Artaban001 »

Sinclair: v těch pohlcovačích pachu, v těch modrých krabičkách bylo dřevěný uhlí. Vím to, protože jsem si z tý krabičky dělal zdroj a toho uhlí tam bylo dost na zaneřádění celé dílny.
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

termit256 píše: Ale stavalo se, ze filament zkrehnul tak, ze se lamal jako by byl ze skla.

Jo to jsem viděl taky u PLA Esun, zcela nově rozbalenýho. Pytel byl scuclej a silikagel v cívce na omak suchej, takže to na lodi nenavlhlo. Prostě se při výrobě nezadařilo. Vrazil jsem ho dozadu do tiskovýho boxu kde držím 40-45 grádů a po dvoudenním tisku žádná změna, takže to vlhkostí filamentu určitě nebylo.
Jirka

gepard

#28 Příspěvek od gepard »

Nestane se náhodou z těch tvrdých kuliček po navlhnutí gel? V obyč. sáčkách to tak funguje. Jsou pak měkké.
-- Gepard --
_luky_

#29 Příspěvek od _luky_ »

https://cs.wikipedia.org/wiki/Silikagel
Běžný silikagel pojme množství vody odpovídající přibližně 20 % jeho hmotnosti.

Můj plán je míru nasycení silikagelu zjišťovat změnou hmotnosti. Napíšu si na sáček hmotnost v suchém stavu.
witt

#30 Příspěvek od witt »

Hele a proč to vlastně chceš dělat? Pokud se s autem nejezdí, respektive do něj nikdo neleze, aby tam "funěl", tak by s vlhkostí neměl být problém. Vodní bilance by měla být na nule.
Pokud problém je, tak ti tam spíš někudy teče.
To auto není hermeticky uzavřené, ani když tam dáš metrák silakagelu, tak se nic nezmění - vodní pára se bude stále doplňovat z okolního vzduchu. Hodláš přes zimu vysušit celou ulici?
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“