AM oscilátor/vysílač
Moderátor: Moderátoři
-
HonzaXY
AM oscilátor/vysílač
Hodnoty součástek:
C1 ... 10nF
C2 ... 6.8nF
C3 ... 1,5nF
C4 ... 100nF
L1 ... cca 100 závitů na průměru 5mm délka cívky 50mm
Q1, Q2 ... BC547C
R1 ... 2,2 kOhm
R2 ... 32 Ohm
P1 ... modulační signál
P2 ... VF out
P3 ... +5V
P4 ... GND
- Přílohy
-
schema.gif- Schéma zapojení
- (5.12 KiB) Staženo 141 x
-
modulace.JPG- Modulovaná nosná
- (234.17 KiB) Staženo 94 x
-
vysilac.JPG- Mechanicka realizace.
- (298.6 KiB) Staženo 105 x
-
nosna.JPG- Nosná vlna bez modulace
- (156.84 KiB) Staženo 90 x
-
HonzaXY
2) Je nutno si uvědomit, že 1MHz odpovídá délce vlny 300m, kdežto u štěnic FM kolem 3M. Tomu musí odpovídat velikost (a také provedení)antény.
3) Roli také hraje citlivost přijímače, která na FM rozsazích bývá mnohem vyšší (řádově jednotky až desítky uV) než na rozsazích SV.
4) Jde také o to, dostat co nejvíce výkonu oscilátoru do antény, tedy impedanční přizpůsobení zdroje signálu k impedanci anténního systému. V tvém zapojení to zohledněno není.
Nicméně si myslím, že jako pokus o prezentaci při výuce tohle zapojení s patřičným výkladem, který k němu jistě budeš mít, obstojí a bude náležitě oceněn.
-
HonzaXY
Vím že to moje zapojení není nic moc, ale kdysi jsem stavěl vysílač podle http://www.davidcada.wz.cz/amvis.html. A měl jsem dosah až 100 metrů na volném prostranství. Všechny parametry jsou přibližně srovnatelné. Délka antény, kmitočet i napájecí napětí. Já jsem navíc použil skoro 10x menší pracovní odpor oscilátoru tudíž bych očekával i větší výkon. Ne že by na tom příliš záleželo, ale zajímalo by mě v čem je tak zásadní rozdíl.
-
HonzaXY
A možná dodám že se ta vlna od sinusu až tak moc neliší a neřekl bych že harmonické budou mít větší zastoupení více než jedné desetiny výkonu základního kmitočtu.
-
HonzaXY
-
HonzaXY
Ja viem, že som nadhodil ďalší rozmer tejto diskusie bez citovania vzorcov, ale sám musím znova oprášiť knižky aby som tomu dal aj patričnú vážnosť, a na to teraz nemám. Možno sa nájde niekto s čerstvými vedomosťami, kto to potvrdí/alebo vyvráti. Takže do toho!