Renault Laguna I 96 ventilátor BEHR 9041502422
Moderátor: Moderátoři
sr71 píše:Takže pokud připojím napájení ke konektoru (+ na společný vývod cívek, - na "S" tranzistorů) tak se po prodlevě cca 10s motor roztočí . . . ale předpokládám že by ten motor včetně elektroniky mohl být ok.
předpokládáš správně, takhle by se měl samotný motor chovat.
otáčky jsem mu neměřil, ale když se roztočil naplno, měl jsem strach, že mi uteče ze stolu . . .
mě se ho nepodařilo opravit, přemotání by stálo cca 15 stovek a stejný motor jsem sehnal funkční na vrakáči za 500,-
když jsem vyměnil ten střelený fet, taky se to začalo točit, ale pomalu a odběr byl asi 15A, nic ale nehořelo a rychle jsem to vypnul
měřil jsi indukčnosti těch jednotlivých cívek ?
stačí pro porovnání.
u mě měla jedna asi třetinovou indukčnost - mezizávitový zkrat !
pak už jsem jen sháněl jiný kus
U tohoto konkrétního ventilátoru jsem indukčnosti neměřil, protože je stále v originálním stavu s původními Mosfety (a neodvrtanými nýty pro sundání plošňáku). jen mě byl dodán spolu s tím druhým - špatným, abych ho prověřil (a bylo mi řečeno že po připojení do auta nešel, ale to by možná vysvětlovala ta prodleva cca 10s než se po připojení napájení roztočí - pokud je stejná prodleva i při zapojení v autě tak je možný že ten kdo to v autě zkoušel dostatečně dlouho nevyčkal)
ten papír na stole by to normálně odfouklo, ne že se jenom mele . .
ten rozběh trvá déle, ale pak se to roztočí postupně na plno.
nevím kolik to je, ale to tvoje je fakt pomalu, hádám tak kolem tisíce otáček . . .
naplno to točí mnohem víc, možná i 5 nebo 6 tisíc, fakt nevím přesně, ale má jít z toho silný vítr a tobě se jen hýbe papír . . .
1. cca 10s po připojení se nic neděje, poté se ventilátor začne točit pomalu (odebíraný proud cca 1,6A)
2. proud a sním i otáčky samovolně pozvolna stoupají (po 1min cca 3,5A, po 2min cca 5,5A), při těch 5A to už je docela fičák
3. jakmile proud dosáhne cca 6,5A ventilátor se vypne, poté se v těch cca 10s intervalech snaží roztočit (cukne) ale neroztočí se
4. pokud odpojím a znovu připojím napájení tak se opakuje roztočení dle bodu 1 až 3
ventilátor při těchto testech nijak nehřeje a dle mého názoru toto zvláštní chování má na svědomí ta zalitá řídící jednotka, které chybí nějaké řízení/informace přes 3 zbývající piny na konektoru
točil se, ale málo a cykloval . . .
a ještě, ta závada se stala v momentě, kdy se seknul startér
rozpadlým permanentním magnetem se šprajcnul rotor a při startování šla baterie téměř do zkratu.
tím se objevovali v napájení špičky, které pravděpodobně prosekly ten napěťově nejslabší FET.
následně to upeklo jednu cívku ze čtyřech co tam jsou a upálilo přívod k FETu . . .
po výměně startéru za jiný, jsem s autem zase začal jezdit, ale všiml jsem si že to netopí a nechladí . . . ventilátor se točil pomaleji než měl a cykloval . . .