Pěknej pohled do hodin ze Sojuzu
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Pěknej pohled do hodin ze Sojuzu
Málo integrované TTL použili jednak kvůli spolehlivosti, jednak kvůli 10+ letému procesu od vývoje k finálnímu přístroji, jak tam píšou týkalo se ještě i palubního počítače shuttlu.
Líbí se mi tam ty 7segmenty s desetinnou čárkou, místo tečky.
Důvod použití jednotlivých dekodérů pro každou číslici místo multiplexu mě napdá ten, že displej je kdykoliv filmovou kamerou/foťákem reprodukovatelný, zatímco multiplex je k ******.
Ty šváby jsou oprásknutý W ceramic flat od Texas Instruments. Dělaly se 14, 16 a 24 pin. Na sálovým EC1033 jich taky pár desítek bylo v řadiči displejů s vektorovým zobrazením a rusáci tvrdili, že to je jedinnej futrál, co odolává dlouhodobě kosmickýmu záření.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ze rusaci skladali takovy orloj z TTL mne neprekvapuje - nic jineho jim nezbyvalo, ale amici v tech dobach uz bezne pouzivali procesory i v tom raketoplanu. Tak asi z lenosti, kdyz to fungovalo driv, tak to tam placli a zabyvali se necim podstatnejsim nez pitome hodiny.
Ale jinak zajimave pocteni.
Netahej sem prosím politiku. Upraveno. ZdenekHQ
A kutilmile - nelituju tě
Mi je uplne jedno kdy kam nejakej pitomej kosmonaut letel, tohle nikoho nezajima a o to v clanku vubec neslo. Ta jedina fotka se srovnanim urovni technologii vyda za vse.
Těch upgradů bylo postupně víc, takže jako plně digitální sami rusové označují až model TMA-M, byť postupná digitalizace začala už od toho T. I tak to bylo se značným zpožděním, přestože digitální řízení motorů měli vymyšlené už pro druhou verzi N1, tedy začátkem 70. let.EKKAR píše:už od Sojuzu T se ale používá právě digitální elektronika nebo jiný technický řešení navigace, pohonu i samotnejch manévrů.
Tady je ten vývoj:
http://www.russianspaceweb.com/soyuz.html
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Crifodo píše:Málo integrované TTL použili jednak kvůli spolehlivosti, jednak kvůli 10+ letému procesu od vývoje k finálnímu přístroji...
No, zrovna teď tady seděl borec, co dělal pro armádu a tvrdil, že byli vždycky 10 let v plusu proti civilům, co se týká součástek. Takže měli třeba Li aku v době, kdy my jsme o nich ani netušili. Co si mám z toho teda vybrat?
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
termit256 píše:To ze ruska spotrebni elektronika byla srot je vseobecne znamy fakt, tady je ale krasne videt, jak moc byli ve srackach i se spickovou elektronikou. Politiku do toho zacli zatahovat zavili rusofilove.
fotka včetně srovnání úrovně je přece popsáno v dotyčném článku, který napsala parta amerických sběratelů. Ne ideologů. Sběratel sbírá unikáty a těší se z jejich zprovoznění. V případě sojuzů je možná větší šance na získání, než u ukončeného shuttlu. O něco lepší to je možná s AGC, jak tu někdo nedávno uváděl odkaz na YT.