Impregnace

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

Impregnace

#1 Příspěvek od Skay »

I když tuším že se to tu už řešilo tak to nemůžu najít.Ale k tématu ,existuje nějaký přípravek ,který se po napuštění do cívky nemusí vypalovat ale stačí třeba 20h v normální pokojové teplotě ?a pokud ne máte někdo zkušenosti s postupem ? bude to vzduchová cívka,díky.
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Co tím chceš dosáhnout ? Pro takov případy se používá běžný silikonový, epoxidový nebo silikonakrylátový lak.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Skay »

Jde o to že když namotam drát tak se chce povolit a to dost,tak hledam způsob jak tomu zabránit,drát je hodně hrubý 3mm v průměru tak si nedovedu představit že by to lak udržel,vlastně vůbec nevim jak se to nanáší na to vinutí jestli po vrstvách nebo se to celý ponoří,viděl jsem to na vinutí MOTu ...je to tvrdý jak kamen a má to barvu jako smůla :lol: ale vůbec nevim co to je :(
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

A tvar cívky ? Co tak ji jen bandážovat?
Skay
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Skay »

vnitřní průměr 16mm vnější cca50 ,43závitů v 6 vrstvách ,délka cívky cca 140mm ,o bandáži jsem taky uvažoval ale přeci jen,špičkově cívkou poteče stovky A a tak bych rád aby mi to nerozmáčklo skleněnou trubku na který to pak všechno bude.při proudovym impulsu když se cívka smáčkne tak aby se ta bandáž mohla rozsypat :lol:
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Pokud to má mít extrémní vlastnosti, nemá smysl uvažovat o tom, jak to udělat technologicky špatně. Bandážovat, napustit, nebo vyrobit cívkové těleso apod.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Skay »

Víte někdo co to je šalak ? našel jsem to na jednom fóru kde probírali obdobnou tématiku,ale pod pojmem šalak jsem nic nenašel :(
jandu

#8 Příspěvek od jandu »

Nie šalak, ale šelak. A je to prírodná živica.

A podobné cievky pre trafo v zváracom invertore sa zalievajú do epoxidovej živice. Niekedy sa ešte používa prísada nejaký kremičitan.
feryakt

impregnace

#9 Příspěvek od feryakt »

Pozor šelak nesnáší vyšší teploty.Myslím že při 100°C
moc měkne.
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Přesně tak, šelak je víceméně nanic, je to historický materiál.
jano2

#11 Příspěvek od jano2 »

V davnejšiej dobe sa šilagom morili hudobne nastroje,(husle gitary a pod.)
Malo toho viem,radšej sa spytam.
Radix

#12 Příspěvek od Radix »

Nejen hudební nástroje, ale i nábytek (šelaková politura).
Šelak je pryskyřice vylučovaná z těl samiček červce lakového na některých indických stromech.
Je rozpustný v lihu, musí se ale uchovávat pod vodou, jinak žloutne a rozpustnost ztrácí.
Používal se spíš dříve na už zmíněné laky, tmely, izolační hmoty, při výrobě gramofonových desek, pečetních vosků atd.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od vombat »

Šelak má jednu nevýhodu - nedá se nanášet strojně. Jinak bych chtěl vidět současné laky po 100letech jak by dopadly v porovnání s ním. Zpátky k cívce. Já bych jako kostru zvolil tenkostěnou mosaznou trubičku s pertinaxovými čely, konce trubičky po navlečení v přípravku rozválcovat, čela dorazit na rozválcování, trubičku ovinout natřepenou izolací. Jako drát bych použil lakovaný, hedvábím opředený a to nejen kvůli izolaci a teplotě, ale proto, že se do něj vsákne impregnační lak, který se v něm udrží a po zaschnutí budou závity dokonale slepeny. Vakuově impregnovat a usušit při alespoň při 50 stupních podle použité impregnace.
Cust

#14 Příspěvek od Cust »

nebo koupit levny epoxid a zalit to do neho (budou stacit cela), co se tyce teplot tak jsem skousel, asi 5 druhu prodavanych epoxidu a i nejake hystoricke - par let stare zasoby, slepit mosazne placky a povesit pres zavazi do trouby. Trouba jela nejakou hodinu na cca 200stupnu celsia a nepovolilo ani jedno. Test pro lepeni feritu do 5kW cirkulatoru (obdelnik. vlnovod) - puvodni pri drsnejsim provozu ulitli.
PavelFF

#15 Příspěvek od PavelFF »

....Já bych jako kostru zvolil tenkostěnou mosaznou trubičku ....
Já bych vodivou trubku jako kostru nevolil. Vznikne závit nakrátko, v tomto případě nežádoucí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“