Přizpůsobení a výkon
Moderátor: Moderátoři
Přizpůsobení a výkon
Přizpůsobovací člen transformuje impedanci obecné zátěže na odpor požadovaný - standardní (50 ohm).
Dostane se na přizpůsobovanou zátěž plný výkon generátoru? Předpokládám přizpůsobení (například kapacitní zátěži) z reaktančních prvků, nikoliv rezistorů.
Například: z generátoru 13,56 MHz je napájená kapacitní zátěž 120 pF. Automatický přizpůsobovací člen se doladí. Generátor dodává 10W a 0 W se vrací (odraz). Jaké napětí bude na zátěži? Přizpůsobovací člen je BlackBox, topologii neznám (zatím).
- serviceman
Znamená to, že součástí přizpůsobovacího obvodu je "prodlužovací" indukčnost, se kterou bude kapacita krátké antény rezonovat. Bo anténa má kapacitní charakter, bude na ní jalový (a snad i složka činného) výkonu.
Jak se jalový výkon projeví na vyzářeném poli? Jeho proudová složka tvoří magnetické pole a napěťová elektrické pole. Pole nebudou ve fázi. Vznikne točivé elmag. pole?
Jak už psali přede mnou, pouze reálný odpor antény se podílí na vyzařování.
Řekněmě, že máš anténu v rezonanci a vyzařovací odpor třeba 10Ω. Když k tomu dáš do serie odpor 40Ω, tak to bude dokonale přizpůsobené, ale 80% protopíš na tom přizpůsobovacím odporu. Celé se to zdá jako nesmysl, ale je potřeba si uvědomit, že přizpůsobovací součásti nejsou ideální a toho nechtěného odporu se tam vnese docela dost
Z Tvého zadání se nic vypočítat nedá, proto jsem uvedl jen obecný pohled na problematiku
Nedávno jsme u piva debatovali s kolegou, jaký výkon může získat anténa.
Zjednodušili jsme to na to, že půjde o kmitočty VHF/UHF, anténa bude ideální dipol skládaný, bude daleko od vysílače, dipol bude ideálně přizpůsobený přímo na 300Ω ( bez vedení).
Když se takový dipol, samozřejmě nasměrovaný na max. příjem, nachází v prostoru, kde je velikost intenzity homogenního elektrického pole E, délka vlny λ, délka dipolu λ/2, jaký trvalý výkon se na té zátěží 300Ω objeví?
Mně vyšly asi 4 rozdílné výsledky kolegovi také a tak se bojím, že se pořád budeme scházet u piva a špatně to dopadne.
Ideálně bude, když se objeví pro začátek jen výsledek tolik a tolik wattů (v závislosti na λ, E)
Mně to vyšlo jako nejpravděpodobnější správný výsledek
P=(E* λ) ²/723,38 (E je vyjádřena jako efektivní hodnota)
Případná teorie až potom.
(pro některého zdejšího anténaře to možná bude jednoduché, ale já jsem se do toho dost zamotal).