Propojení grafický karty s monitorem

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Propojení grafický karty s monitorem

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tady starý PC, ve kterým je grafika Nvidia GeForce 9500GT, která má jen dva DVI-I výstupy. Původně byla v jednom DVI-I "redukce" na VGA. S krátkým origo monitorovým VGA kabelem to bylo OK ale při prodloužení o 1 metr obraz duchaří.
Monitor má vstup HDMI a VGA a dá se volit zdroj signálu za chodu. HDMI je použitej k STB, takže zbývá VGA vstup.
Pokud bych použil kabel DVI-HDMI, tak by to chodilo ale muselo by se ručně přepichovat kabely.
Použít DVI prodlužovák a na konec dát redukci DVI na VGA nelze, prodlužováky nepřenáší VGA analog, ten je dostupný jen přímo na konektoru grafiky.
Jak to udělat jinak? Použít kabel DVI na HDMI a na konec dát úřevodník HDMI na VGA? http://krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=5253
Máte s tím prosím někdo zkušenost? Netuším, jestli redukční kabel DVI na HDMI přenáší potřebný napájecí napětí převodníku. Na prodlužováku HDMI napětí je, ale co na DVI? Sice je dle DVI normy na pinu 14 +5V a na pinu 15 je k tomu nula ale netuším, jestli to má redukce DVI na HDMI vůbec zapojený.
Nebo jsem našel HDMI automatickej přepínač dva vstupy do jednoho výstupu. http://krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2589
Jenže tam je to zase stejnej problém zda redukce DVI na HDMI přenáší +5V...
Takže jsem z toho jaksi jelen. :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
miroja

#2 Příspěvek od miroja »

Celeron píše:...S krátkým origo monitorovým VGA kabelem to bylo OK ale při prodloužení o 1 metr obraz duchaří.

Nemoze byt problem v kvalite toho predlzovacieho kabla? Pri kvalltnom kabli s dlzkou 1m neboli problemy, iba ked bol ten predlzovak mizerny.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jjilek »

Asi nekvalitní prodlužovací kabel. Mám k dataprojektoru prodlužku VGA/VGA dlouhou 5 m a obraz je ok.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Presne tak. Pouzit jeden kabel (bez zbytocnych spojov) a kvalitny.
Problem je, ze do kabla nevidiet - ani hruby kabel nemusi byt automaticky kvalitny. Zaroven sa k monitorom dodavaju tenke kable a pritom kvalitne.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Hubert_79 »

Když má monitor kabel napevno, tak nic jiného než prodlužka nezbývá...
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Ano, ale to sa tyka len monitorov s jednym vstupom. Este som nevidel viacvstupovy monitor s pevnym kablom.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Hubert_79 »

Taky ne. Tak může zkusit sehnat dobrý VGA kábl a vykašlat se na prodlužku.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
xsc

#8 Příspěvek od xsc »

Tohle je fakt na 99% kabelem. Používali jsme 10m VGA a jelo to bez duchaření. Ale ten kabel byl dost tlustá potvora. Občas ale duchy dokáže způsobit i monitor, který má blbě udělané zakončení, tam se pak moc pomoct nedá.
Jinak se divím, že ta Nvidia 9550 ještě žije, mně pomřely asi všechny...
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

xsc píše:Jinak se divím, že ta Nvidia 9550 ještě žije, mně pomřely asi všechny...

Ani mě nestraš, nic náhradního podobnýho s DVI-I výstupem nemám. Přitom toho má podle C: disku v tý mašině odkroutíno skoro 28 000 hodin.
Jinak to Core Duo, co jsme spolu řešili asi před dvěma lety (nahodilý pády do modrý smrti) je vyřešený výměnou paměti i když to na paměť při celodením Memtestu64 tenkrát vůbec nevypadalo.
Jirka

Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Problem je, ze do kabla nevidiet - ani hruby kabel nemusi byt automaticky kvalitny. Zaroven sa k monitorom dodavaju tenke kable a pritom kvalitne.

Nojo, tak jedině koupit na e-šopu a pokud bude duchařit tak v zákonný době vrátit...
Jirka

MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

Tohle není na 99% kabelem, ale na 100%, prostě máš mezi žílama RGB signálu a zemí velkou kapacitu.
Propoj to HDMI kabelem a dej k tomu HDMI přepínač, třeba tenhle.
S VGA na vyšším rozlišení totiž ani s origoš kabelem nebudeš mít obraz úplně ostrej.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Celeron píše:Ani mě nestraš, nic náhradního podobnýho s DVI-I výstupem nemám. Přitom toho má podle C: disku v tý mašině odkroutíno skoro 28 000 hodin.
Já měl ty karty s pasivním chlazením a všechny měly problém s přehříváním. Ale nebyla to jednoznačná smrt, ve Windows to obvykle nějakou dobu normálně fungovalo, pak se to seklo. Při spuštění videa se to kousalo prakticky hned, i když spotřeba přehráváním videa nevzrůstá, jede to přes akcelerátor. Občas pomohlo na tu pasivní kartu nalepit větrák, jedna taková mi ještě žije. Já je pak nahradil Nvidia 730 a mám zas jiný problém. Ta karta mi chodí OK v XP-Win8, ale pod Win10 se jednou za čas restartuje její driver. Takže taky naprd.
breta1

#13 Příspěvek od breta1 »

MetalGod píše:Tohle není na 99% kabelem, ale na 100%, prostě máš mezi žílama RGB signálu a zemí velkou kapacitu.
Propoj to HDMI kabelem a dej k tomu HDMI přepínač, třeba tenhle.
S VGA na vyšším rozlišení totiž ani s origoš kabelem nebudeš mít obraz úplně ostrej.

S tím, že popisovaná závada je nekvalitním kabelem, naprostý souhlas.
Ale nemá na to vliv kapacita žil.
Pokud je splněno, že ten koax má impedanci 75Ω a je zakončen 75Ω, žádné duchy nebudou
weed_smoker

#14 Příspěvek od weed_smoker »

Dobrej VGA kabel jde určitě někde koupit na metry,když se to tahá lištama nebo v trubkách ve stěně jako třeba UTP.Jeden konec kabelu je u projektoru na stropě a druhej v zásuvkový liště na stole nebo dokonce od stolu ke stolu vedenej nohama a podlahou.Viděl jsem i VGA konektor do krabice ve zdi(jako třeba vypínač,zásuvka UTP nebo AC).
Jestli už se prodává na metry HDMI kabel,to nevim.
MetalGod

#15 Příspěvek od MetalGod »

breta1 píše:Ale nemá na to vliv kapacita žil.
Pokud je splněno, že ten koax má impedanci 75Ω a je zakončen 75Ω, žádné duchy nebudou
Tak nemusej tam bejt přímo duchy, může bejt horizontálně rozmáznutej obraz. Ale jestli to jsou přímo duchy, tak máš pravdu.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“