2T elektrocentrála - regulace napětí
Moderátor: Moderátoři
2T elektrocentrála - regulace napětí
potřeboval bych prosím radu, chci si koupit malou elektrocentrálu s 2T motorem něco okolo 1kw výkonu, zjistil jsem, že tyto centrály nemají žádný žádný regulátor napětí, chci to použít při výpadku pro automatický kotel na uhlí a svícení, ale mám obavu aby to nezničilo ovládací jednotku, prý u nich dost kolísá napětí, máte s tím někdo zkušenost než to koupím? uvažoval jsem ještě vřadit za centrálu UPS, mám tu jednu větší plonkovou asi 800w, jestli by to pobrala. Děkuju.
Kód: Vybrat vše
https://www.eurostore.sk/menic-napatia-sinus-pro-500e-12v230v-300500wA jestli něco takového fakt existuje, tak se toho zbav, nebo to vůbec nekupuj.
V zapojení jedné takové jednoduché centrály s odstředivým regulátorem a výkonem 1kVA, jsem viděl jednoduchý obvod s 25A triakem BTB25, diakem a pár málo součástkama okolo. Triak měl v sérii zapojený asi 100W drátový odpor 45 ohmů.
Bylo to nastavený tak, že když překročilo výstupní napětí asi 240V /výkyv regulace po odpojení velké zátěže/, tak se ten triak otevřel a odpor tu špici strávil.
Varistory, asi ani obousměrný transil tady nebude řešením.
Budou v jednom kuse roztrhaný, nebo bude jejich otevřením vyražený jištění, když to bude festovní varistor/transil.
Většina spotřebičů 250V v pohodě stráví, některé i mnohem víc, ale problém jsou ty překmitový špice, co můžou mít třeba 350V i víc. To by Ti poničilo i tu UPSku, nebo by byly v kuse vyražený pojistky varistorama.
Taková centrála je na jeden-dva účely pro zařízení, který jima budou trvale zatížený - a pak to nevadí.
Jako univerzál centrála, třeba na nouzový krmení jedné světelné a jedné zásuvkové větve bytu při výpadku, je tohle dost nahovno. Nikdy nevíš, jak se to třeba při vypnutí větší ledničky zachová a co to poodpaluje.
- weed_smoker