elektronický obojek na psa
Moderátor: Moderátoři
elektronický obojek na psa
Obojek
Již před mnoha lety býval na některých hájovnách zaveden telefon. I zde. Hajný měl vlčáka, kterého nechával běhat uvázaného na řetězu, jehož oko měl chycené za ocelový drát. Pes měl jistou volnost pohybu, mohl běhat podél drátu na délku řetězu, ale nemohl přitom utéct do lesa. Hajný se chlubil tím, že jeho pes je tak chytrý, že ho přivolá štěkotem do kanceláře, když mu tam zvoní telefon. Skutečně, když pes začal štěkat, zvonil v kanceláři telefon.
Bylo to úplně jednoduché. Přívod telefonní linky byl proveden vzdušným vedením, tedy holými vodiči na izolátorech. Po vichřici jeden z drátů spadl z izolátoru, nepřerušil se a ležel na zemi. Přitom se dotýkal drátu, na kterém byl na řetězu uvázán pes. Jeden z vodičů telefonního vedení, a-drát, je v ústředně spojen se zemí, ale při vyzvánění se na něj posílá střídavých 75V. Druhý, b-drát, je napájen -60V (v ústřednách se vždy zemnil plus). Zřejmě spadl a-drát. V klidu tedy nebylo mezi drátem a zemí žádné napětí. Při vyzvánění však chudák pes
Toto se stalo v době analogových ústředen, ale ještě dnes jsou někde ta drátová vedení vidět. Běžně po nich chodí modem, internetové připojení, viděl jsem na tom dokonce ISDN. ADSL ani omylem.
Jen nevím k čemu na psa elektrický obojek. Tedy k čemu to je. Mám doma anduláka, ale se psem nemám žádnou zkušenost.
stejné šance
-
PablXX
Ale osobně bych se do stavby nikdy nepustil,kdo může vědět jak silné mají být ty pulzy?Nebo s jakou frekvencí?Pokud bych o něco takového stál,raději si koupím profesionální výrobek u kterého je záruka že psovi neublíží,nebo ho rovnou nezabije!!!
Takže ho hned nekamenujte,já s tím sice taky nesouhlasím,ale v rukou profesionála to je asi používaná pomůcka......