Pohon zahradního traktoru elektromotorem + alternátor/dynamo

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
selfcontained

#31 Příspěvek od selfcontained »

Asi byly myšleny frekvenční měniče..

Je tedy vhodné použít něco takového?:

https://www.shopelektro.cz/frekvencni-m ... sbe-3x400v

Teď je zase otázka hmotnosti takového zařízení. Když se podívám na motor co mám na cirkulárce (4 kW), tak je to slušnej macek. Určitě existují kompaktnější varianty asynchronnich motorů s tímto výkonem, ale to bude asi opět mimo moje finanční možnosti. Co takhle nějaký trakční synchronní motor klidně z číny. Tam ta regulace by šla přes ten kontroler?
Hoffec

#32 Příspěvek od Hoffec »

Možná je to už pasé, ale teď jsem koupil taky traktor s tou převodovkou Tecumseh 705-002 a prej to přestalo jezdit... Jsem to rozdělal a není v tom olej, vytekl přes tesnění hřídele. Jsou to palcová těsnění, hůř se shánějí... S vidinou nejistého výsledku mě napadlo, že by se traktor předělal na manuální převodovku se spojkou. Jako převodovku bych použil například torzo z čínského motoru OHC 250 ze čtyřkolky. Koupil bych třeba zadřený. Jediné, co se bojím, je, že spojka by zabrala vždy do plných otáček, a otázka zní, jak dlouho by to ta spojka vydržela? To, že by přibyl spojkový pedál a řadící páka mi víceméně nevadí, hlavně, že by ten pohon byl natvrdo, aby šla připojit vlečka, nebo radlice, případně fréza na zimu.

Co si o tom pánové myslíte?

Martin
Hoffec

#33 Příspěvek od Hoffec »

selfcontained píše:Asi byly myšleny frekvenční měniče..

Je tedy vhodné použít něco takového?:

https://www.shopelektro.cz/frekvencni-m ... sbe-3x400v

Teď je zase otázka hmotnosti takového zařízení. Když se podívám na motor co mám na cirkulárce (4 kW), tak je to slušnej macek. Určitě existují kompaktnější varianty asynchronnich motorů s tímto výkonem, ale to bude asi opět mimo moje finanční možnosti. Co takhle nějaký trakční synchronní motor klidně z číny. Tam ta regulace by šla přes ten kontroler?

BTW - sedět na plechovém traktoru, ve kterém běhá 240, nedejbože 400 V bych asi fakt nechtěl - pozor na úraz!
EKKAR

#34 Příspěvek od EKKAR »

A proč ne, proboha? V tramvajích nebo trolejbusech je 700V trakčního napětí, ve vlacích máš bežně elektrický topení na 3kV stejnosměrný a 400V v traktůrku by ses bál? Stačí dávat bacha při konstrukci, hlavně netahat kabely nikde přes hranu plechu a všecko dobře zabezpečit proti uklepání a neměl by s tím bejt žádnej problém ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hoffec

#35 Příspěvek od Hoffec »

Tak asi jo, ale já bych na to nesedl...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“