Provizorní oprava podsvícení

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lesana87

#16 Příspěvek od lesana87 »

Když to svícení to neví, jestli se tam zrovna někdo nekouká.
masar

#17 Příspěvek od masar »

O.T.
Ale to už zase mluvíš o podsvícení, ne? Pokud mluvíme o svícení obecně, zapínáme ho a vypínáme za jistým účelem. Pouliční osvětlení rozsvěcíme s vědomím, že někdy svítí pro nikoho. Je to naše volba. Ale v případě podsvícení bychom rádi nepotřebné světlo vypnuli, jenže to (pořádně) ještě neumíme.
:wink:
lesana87

#18 Příspěvek od lesana87 »

Mluvila jsem o svícení obecně. Třeba v práci máme na chodbičce k toaletám pohybové čidlo, to předstírá, že ví, jestli se někdo kouká, ale ve skutečnosti si to jen myslí. Svítí to, když to není potřeba a nesvítí, když to potřeba je. Vcházím do tmy a rozvěcí se, když beru za kliku dveří ven z chodbičky. Slovy klasika "Rozsviťte světla, odcházím". :D
masar

#19 Příspěvek od masar »

O.T.
Ano. JENŽE tohle je celkem snadno řešitelné volbou kvality a typu senzorů, vyhodnocujících přítomnost živé osoby, ikdyby se k tomu měla použít inteligentní infrakamera. Kdežto u podsvícení displejů zatím umíme pouze "local dimming", což je jsnad ještě horší, než ty vaše toalety.
:wink:
Artaban001

#20 Příspěvek od Artaban001 »

O.T: Mám tu TV od Vestelu (JVC) s "Direct LED" panelem - Jak u tohoto typu často odchází podsvit?
Syron

#21 Příspěvek od Syron »

Ještě se s dovolením vrátím k těm paralelním třem pásům. Jsem takový, že někdy přemýšlím nad "blbostmi". Hned, jak jsem začal rozum brát, zajímalo mě jak a proč to nebo ono funguje. Případně nefunguje. Ale zase odbočuji.

Tedy: co když ten starý pes Filipes má naopak za ušima? Třeba takový zdroj napětí místo zdroje proudu, případně s nadproudovou ochranou, pro sichr. Zbytečřností je pak měřit proud jednotlivými větvemi. Pouze jednoduchý napěťový stabilizátor. Každá "haluz" si vezme co diody ráčí, resp. podle zhruba stejných VA charakteristik jednotlivých diod. Podsvit lze regulovat buď změnou napětí nebo šířkou impulzu. Při zkratu i jediné diody buď vypne nadproud, nebo se přeruší další dioda v té "haluzi". každopádně zhasne jen ta jedna větev, a nic jiného se neděje Zbylé dvě svítí úplně stejně jak před tím. Samozřejmě příslušná část displeje pohasne. Ale TV je pořád částečně funkční a je okamžítě jasné, kde hledat chybu. Nebo se naopak přeruší některá dioda, ale vždy jen ta jedna. Výsledek je stejný.
Crifodo

#22 Příspěvek od Crifodo »

Ať si klidně svítí ledky na zavřený pixely, princip je stejný jako svítit na film s vyvolanými krystaly stříbra. Taky se jen ohřívá médium. Ale když to má svítit plošně, vhodnější by bylo použít plošný zdroj světla nebo aspoň tolik paralelních ledek, aby nebyl potřeba prvek na boční rozptyl (který je asi dražší než těch pár ledek). A ledky s malým výkonem a dobře chlazené by měly podstatně větší výdrž.
No to vlastně skrčenej asiat nechce...
Syron

#23 Příspěvek od Syron »

Artabane, pokud se nedá ovládačem zmenšit proud ledkami, tak poměrně často. A také dost často dřív odejde displej než podsvit. Několik takových Vestelů a "kukuřic", tedy turkyní třeba Grundig tady mám. Oprava Edge podsvícení je poněkud komplikovanější než u Directu. Konzultoval jsem to se známým, v LG značkovém servisu, a ten mi řekl, že např sehnat Edge pásky je mnohem složitější. Nejen pro LG, ale všeobecně. A vyměňovat jednotlivé Led, samozřejmě všech ve značkovce, je sebevražda.
Naposledy upravil(a) Syron dne 19 led 2020, 11:47, celkem upraveno 1 x.
Syron

#24 Příspěvek od Syron »

Takže budoucnost má asi OLED. Naprášit na hliníkovou desku nebo jinou tepelně vodivou fólii milióny mikroskopických led a ještě mikroskopičtějších drátků. naštěstí buď jen matici nebo použít ten podklad jako společný přívod pro všechny nebo jednotlivé skupiny LED. Určitě by to při dnešní úrovni technologií bylo podstatně levnější a jednodušší než se patlat s podsvícením nebo nějakých mikroledek. Nepátral jsem, takže to napařování/naprašování už se možná dávno používá. Problém asi vyrobit ten celek bez vad a kazů, ale mohly by existovat různé kvalitativní a cenové kategorie, Ale které oko spočítá, kolik je v UHD černých nebo nedokonale vybarvených bodů? A kdyby to snížilo cenu, nekup to!!! A jednou pro vždy by se zatnul tipec těm všivým otrapům, kteří neustálými opravami výrobků po záruce sabotují odbyt nových výrobků.
Crifodo

#25 Příspěvek od Crifodo »

OLED mají, nebo když jsem se o to naposledy zajímal tak měly, mizernou stabilitu emise co do intenzity i spektra. Což se může dramaticky změnit, viz první LEDky Tesla, to bylo taky dílo.
mi-ro

#26 Příspěvek od mi-ro »

K té úvaze o paralelním zapojení pásů. Zdroj je proudový, koncepce stejná jako u jiných podsvitů. A nyní, co může nastat A) zkrat jedný LED v pásu. Tento nemocný pás na sebe okamžitě přebírá proud zdravých pásů. Během krátké doby dojde k poškození ostatních LED v pásu které končí přerušením jedné z nich, což může být i jako primární porucha, neboli varianta B. Následuje přesun proudu do dvou zbylých pásů a vše se opakuje horizontu několika minut. Končí to totálním vypálením všech LED v telce.
..to bude jen ňákej odpůrek
Crifodo

#27 Příspěvek od Crifodo »

v případě paralelního napájení se samozřejmě nepoužije proudový zdroj, to je snad zbytečný řešit. Použije se verze a la led pásek pod kuchyňskou almárkou.
kasa

#28 Příspěvek od kasa »

A aby byl u LCD panelů lepší kontrast, bude se svítit LEDkami ještě víc:
https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=dual+cell+lcd+technology
dvorak

#29 Příspěvek od dvorak »

Takže opraveno - u AME jsem objednal potřebné pásky, již druhý den jsem je obdžel a odpoledne vyměnil, televize zase běží, přišlo to na 600 Kč.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od otakarv »

Když už jsi tam dal nové pásky, snížil jsi také proud LED-kami ?
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“