Zprovoznění HP iPAQ H1900
Moderátor: Moderátoři
- comantelix
masar píše:Někde jsem četl, že se PDA probudil po delším "nabíjení", jindy po různých startovacích kombinacích (např. trvalý stisk obou resetů za současného odpojování/připojování akumulátoru...).
Zkusím ten postup s resetem a připojením nabíječky zároveň.
rnbw píše:Malo by to mat vnutri zaloznu bateriu (aby sa dala hlavna bateria vymenit bez straty dat). Nie je vadna?
Vnitřní baterii jsem našel. Naměřil jsem na ní jen minimální napětí (asi 0.8V). Myslel jsem, že nemá na spuštění větší vliv. Zkusím PDA "nabíjet" bez hlavní baterie (jen se pořád vybíjí) jestli se ta záložní nedokáže nabít. konektor záložní baterie je extrémně malý (a špatně dostupný) musel bych najít vodič dostatečně tenký,abych ho dostal do konektoru a přitom nic nepoškodil.
Podařilo se mi najít v ČR obchod, kde je dostupná originální baterie k výměně. Jenom bych se potřeboval nějak ujistit, že to bude fungovat (baterie stojí skoro jako zánovní PDA). Napadá mne zopakovat pokus s loboratorním zdrojem připojeným zárověň s baterií a nabíječkou. snad bych tak vyrovnal případný pokles proudu za baterie, pokud je na konci životnosti (původní majitel PDA údajně vícekrát vybil na nulu, tak že spadlo do hard resetu).
- comantelix
Po opětovném rozebrání jsem vyndal záložní baterii. Problém bylo najít něco s čím bych mohl měřit na miniaturním konektoru. Nakonec jsem změřil 0.33V. Po pokusu o nabití 3V po cca 4 min (kontakty jsem musel držet ručně) jsem naměřil 1.1V. Myslím, že ale funkčnost této baterie neovlivňuje funkčnost zařízení, kromě případů výměny/vybití baterie, kdy záloha drží data v paměti.
Experimentem jsem se snažil určit, jaké má být napětí na LED (k tomu abych určil jestli je daná část desky pod dostatečným proudem). LED stačí 2V a 3V se zdálo, že vydrží jen malou chvíli. Po zapojení desky k nabíječce jsem na LED naměřil dokonce 3,3V a přesto ani trochu nesvítily. To si umím vysvětlit jedině tak, že napětí kolísá tak rychle, že se LED nerozsvítí, ale digitální multimetr změří 3,3V.
Zatím opět zopakuji pokus s dlouhým nabíjením.
- comantelix
Hodnoty které jsem se pokoušel před tím naměřit (ani jsem je nepostoval mi nedávaly smysl. jak se ukázalo, špatně jsem nastavil multimetr. (kupoval jsem z Číny a manuál v čínštině jsem s G translatorem překládal dost těžko).
LED - Čěrvenožlutá: Uf=1,7V
LED - zelená: Uf= 1,8V
Po zapojení samotné desky bez baterie (abych zasunul baterii potřeboval bych zbytek PDA a ten znemožní přístup k LED) do nabíječky naměřil jsem na LED 0.7V po zmáčknutí ON/OFF na 10s napětí vyskočilo na 3.3V, nic se ale nerozsvítilo, potom kleslo napětí na 1.0V.Po opětovném podržení ON/OFF zase skok na 3.3V a pád na 0.9V (bez světla). Na tlačítko reset nebyla žádná reakce. Tím že píši bez světla myslím, že LED sama o sobě nesvítila. K mírnému bliknutí došlo, až po dotyku multimetru.
Baterie
Baterii jsem ještě jednou zatížil 10ohm rezistorem mi spadlo napětí z 4,1V na 3,5V, což mi dává vnitřní odpor Ri=1.7ohm. To bych podle tabulek z internetu chápal tak, že se nemusím obtěžovat dalším nabíjením mrtvé baterie. Pochopil jsem správně?
No tak to je jednoduché:comantelix píše:...po zmáčknutí ON/OFF na 10s napětí vyskočilo na 3.3V, nic se ale nerozsvítilo...
Buď je ta LED bílá (Uf>3.3V) nebo je vadná a nebo blbě měříš. Vzhledem k tomu, jak se vyjadřuješ v těchto otázkách, tipuji to třetí.
Pokud jde o akumulátor - ANO, stávající stav považuji (a zřejmě i PDA) za nevyhovující. Je ovšem možné pokračovat v nabíjení, popř. provést vybíjecí cykly (při dodržení Umax a Umin), možná se ještě trochu "zmátoří".
V každém případě, dokud nemáš k dispozici schopný akumulátor, jsou ostatní zásahy spíše na škodu.
edit: Jest-li ti to pomůže, tak si stáhni servisní manuál odtud.
A můžeš vyzkoušet i ten "hmat" (PWR+App1+App4)+RESET, pro spouštění bootloaderu.
- comantelix
masar píše:blbě měříš
Přiznávám chybu. Multimetr má automatickou škálu, takže na něm někdy změřené hodnoty dost oscilují. po silném přitlačení na hroty jsem změřil v podstatě stálé 2V, ale v nepropustném směru LED. Příčina mi není jasná ani přečtení servisního manuálu, respektive nevím, jestli je to konstrukce nebo porucha.
Díky i za tip s baterií, na cykly jsem dočista zapomněl. Baterii zkusím vybít, zatím se nejlépe vybíjela v zařízení se zapojenou nabíječkou (zároveň poslouží jako pokus s dlouhodobým nabíjením). Potom ji znovu nabiji lab. zdrojem.
- comantelix
Zkusil jsem připojit k PDA (zároveň) nabíječku, baterii, zdroj na kontaktech baterie (nastavený na 4.2V), očekával bych, že zdroj tedy vyrovná propad napětí baterie (resp. baterie bude sloužit, jen k tomu, aby její vnitřní čip dal odpověď PDA o přítomnosti baterie). Zajímavé, je že po připojení připojení zdroj hlásí, pokles napětí (na svém výstupu) na 0.05V s proudem 0.35A a je jisté, že tento proud neodebírala baterie (byla téměř plná). Nicméně PDA opět nereagovalo na nic. Myslím, že z toho vyplývá, že problém nakonec nebyl jen v baterii.
Zapomněl jsem se zmínit, že nedaleko od pinů baterie se na desce nachází malý trimr (je přístupný skrz dírku, která byla pod warranty-void nálepkou), o kterém jsem nic nenašel v manuálu ani service manuálu. Bohužel tedy nevím, jestli má něco společného s napájením zařízení. Zkusil jsem tedy nápad prověřit experimentem a mírně jsem trimr otočil, což nemělo ani měřitelný efekt na okolních komponentách ani na funkčnosti zařízení (, takže jsem ho navrátil do původní polohy).
- comantelix
JoDiK píše:Jestli máš připojený zdroj paralelně k baterii a po připojení k zařízení klesne napětí na zdroji/baterii na 0.05V, tak máš zřejmě zařízení ve zkratu, nebo-li je to rozbitý.
PS: ten zdroj měl aktivní nadproudovou ochranu? Protože při zkratu by tam měl téct max. proud zdroje...
Ano, zdroj byl připojený paralelně k baterii (na pinech pro baterii) a max. proud byl nastavený stejně jako při nabíjení baterie. (Nechápu, jak bych tam tímhle mohl vyrobit zkrat.)
Takže to chování PDA lze chápat tak, že je asi definitivně rozbité (zkrat). V tom případě děkuji všem za rady a tipy, alespoň to bylo pro mě poučné.
- comantelix
To znamená, že při 3,5V je baterie schopna dodat proud 0,35A. Pokud jsi lab. zdrojem dodal dalších 0,35 A (0,7A celkem) a napětí přitom spadlo na 0,05V, tak to je prostě zkrat. Tento zkrat je umístěn zřejmě až za spínacím tranzistorem v PDA. Jeho místo by se dalo nalézt sledováním oteplení příslušných součástek, jejich odpojováním a pod., ale to chce jisté zkušenosti...comantelix píše:Baterii jsem ještě jednou zatížil 10ohm rezistorem mi spadlo napětí z 4,1V na 3,5V,...