radiostanice RM 31 - oživení
Moderátor: Moderátoři
radiostanice RM 31 - oživení
Lampy jsem změřil, zdroj postavil a mám obavy z demontáže RDST. Mám sice dokumentaci, ale nikdy jsem ji nerozebíral a mám obavy , že udělám více škod než užitku. Mám v plánu ji v budoucnu umístit do muzea sdělovací techniky.
MAHO píše: Nevím, jak po oddělání panelu , rozdělat vlastní stanici, abych se dostal dovnitř.
nejdříve se celá stanice vysune z bedny, použij šrouby označený červeným kroužkem.
Tři jsou vepředu a myslím jeden nebo dva zezadu.
Po vysunutí by mělo být všechno dostupné přímo, nebo pod přišroubovanými deklíky . . .
panel sundávat nemusíš, skoro tam nic není . . .
Poté jsem změřil napětí na anodách a na mřížkách, které jsou většinou vyšší než je napsáno ve schematu.
Napájím to z rotačního měniče ZD 31, který nenapájím z baterie , ale z 12 V zdroje.
Ve sluchátkách slyším jen šum a nic jiného, nereaguje to na přepínání rozsahů. Napadlo mně ještě, zda není vadný krystal KR 31 1 Mhz Má takovou puklinu na krytu.
MAHO píše:Má takovou puklinu na krytu.
tak ho vyfoť a dej to sem . . .
puklina na krytu, nemusí znamenat vůbec nic . . .
nebo to může být známka mechanického poškození krystalu uvnitř . . .
kryty krystalů v RM31 byly "pertlované" a mezi kovovou stěnou a bakelitem by měla být těsnící gumička.
Tyhle krystaly byly vyráběny dost nepřesně a na správný kmitočet byly "dolaďovány" jódováním . . .
časem to dost ujíždí . . .
na odzkoušení funguje/nefunguje ti může stačit externí oscilátor,
ale jestli kmitá správně a na správném kmitočtu, musíš zprovoznit ten interní v RM31.