Jednoduchý TTL invertor s tranzistorom
Moderátor: Moderátoři
Aby som objasnil použitie: Je to v Didaktiku M, signál /RESET ide cez invertor (ktorý som vyrábal) do vstupu RESET obvodu MHB 8255. Po nábehu ROM si táto cez OUT 127 nastaví porty na 8255. A tu je problém, že niekedy to skrátka nenastaví, a musím vykonať OUT (alebo RESET) ešte raz. Myslel som že je to dĺžkou trvania resetu 8255-ky pokiaľ sa ukončí jej reset neskôr, ale rovnaké zapojenie a rovnaké nastavenie v ROM v Didaktiku Gama funguje. No neviem, 9 krát to ide, desiaty krát nie.
A kutilmile - nelituju tě
Po zapnutí alebo resete sa vybitý kondenzátor nabíja (podržanie resetu do nabitia nad určitú hranicu), z neho to ide cez 74LS07 na signál /RESET procesoru a cez invertor 74LS04 (ja som použil 74LS14 lebo tam bol voľný - možno to bola chyba) na RESET 8255. Otázne je akú strmú hranu má výstup 74LS07, keď na vstupe sa pomaly zvyšuje napätie. Či je to iba 1/0, alebo aj niečo medzi v zakázanom pásme. A v ktorom bode potom procesor ukončí reset, a v ktorom zareaguje invertor aby tiež ukončil reset pre 8255. Skúšal som cez odpor oddeliť a pullupnúť vstup do invertora /RESET -> RESET aby sa ukončil skôr, ale dosiahol som zasa opačný problém. Reset 8255 sa síce ukončí včas a reaguje, ale niekedy sa nevykoná vôbec. A zasa meniť kondenzátor tiež nieje riešenie, s nízkou kapacitou to nepodrží reset dostatočne dlho po zapnutí, s vysokou zasa bude nízka strmosť.
No neviem. Je možné, že vo výrobe sami vyberali z viacerých 8255 aby našli takú, ktorá má hranicu napätia pre reset a dĺžku trvania resetu vyhovujúcu.
Neskôr v D40 už reset 8255 úplne odpojili od resetu počítača. Tam sa 8255 resetne iba po zapnutí napájania, potom je veľká pauza kým sa testujú mechaniky, a následne sa softvérovo nastaví do stavu ako po resete. Ten reset 8255 bude asi trvať vždy iný čas, kus od kusu, bolo to zrejme vždy problémové.
Asi to nechám iba s tým invertorom nech sa 8255 resetne po zapnutí, a do softvéru pridám pauzu po resete počítača, aby sa na 8255 nepristupovalo ihneď.
edit: tak asi ma jebne. Teraz som pozrel ROM Didaktiku Gama, a tú pauzu po resete tam majú pridanú tiež. Prečo som si myslel že tam nieje?
edit2: tak model 87 tam pauzu má, model 88 už nie, a model 89 ju tam zasa má. Schému mám iba modelu 88 a 89, a zapojenie resetu je rovnaké. Tak som mal vtedy smolu a pozeral som akurát ROM modelu 88 ktorý pauzu nemá.