Pre začiatočnika meranania na scope odporúčam:
1. Na knižky dať bobek.
2.Kúpiť si lacný analóg
3. Kúpiť si sondu 1:10 (až neskoršie užívateľ posúdi, či potrebuje aj 1:100. Ja som posúdil, že za 38 rokov praxe opráv frekvenčných meničov, TVP a profi impulzných zdrojov ju nepotrebujem. (Ano, občas by sa hodila, ale kto ovláda už meranie na scope, tak si aj meranie 2oooV (mimo rozsach) dokáže nastaviť a ošetriť na scope aj so sondou 1:10

) Ak však cheš merať v rámci malých napätí, tak aj sonda 1:1 je nutná.
4. Nekupovať lacné (a vlastne žiadné) sondy s prepínačom 1:1 a 1:10....

Nastáva tam v prepínačoch veľmi často prechodový odpor, ktorý robí potom bordel. Mimochodom, prepínače majú väčšinou PRC sondy, u značiek som sa s tým nestretol, ale tiež nemusím vedieť všetko...
5. Napájať scop cez oddeľovacie trafo (Nebudeš mať obmedzenia, či meráš v primárnej, alebo sekundárnej časti) V núdzovom stave sa to dá ošetriť vycvaknutím istej časti šnúry, ja tak fungujem 38 rokov, ale pre začiatočníka je to neaxceptovateľné, tak sorry...
6. NEBÁŤ sa scop použiť. Veď je to iba merák. V podstate televízny multimeter

Najviac použiješ dve funkcie: Rozsah (t.j. koľko voltov sa Ti zobrazí na dielik) a čas (time). Nič nepokazíš, nech si to hoc ako rozošteluješ. Každý (aspoň čo som videl) scop má tlačítko AUTO (a podobne), kde, ak máš sondu priloženú v obvode zariadenia, a stlačíš AUTO set, tak scopek si nájde optimálne nastavenie pre ten signál. Akurát si ho väčšinou drbne do AC modu, to si potom prepneš na DC, ale na to už prídeš sám.
7. Multimeter je zákerne pomalý, to postupom času zistíš a všetko už budeš merať iba scopom. Ja už scopom merám aj baterky v diaľkových ovládačoch...