Význam odrušovací tlumivky na uzemnění?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Význam odrušovací tlumivky na uzemnění?

#1 Příspěvek od forbidden »

Teď jsem rozdělal jedno zařízení a koukám, že na zemi je namotaná tlumivka na toroidu. Ještě nikdy jsem to na zemi neviděl, jakej toto může mít význam? Neměla by mít zem impedanci za všech okolností co nejnižší?
Přílohy
tlumivka.jpg
tlumivka
tlumivka
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Znám to taky. On asi někdo při testu EMC zjistil, že mu to svítí do okolí přes PE.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
weed_smoker

#3 Příspěvek od weed_smoker »

Viděl jsem to jenom u zdroje tiskárny ROBOTRON(s B260D a SU179) a u svářečky KS250.
sinclair

#4 Příspěvek od sinclair »

Taky jsem se s tím už setkal, mnohde ale nesmyslně - všecky tři vodiče přívodu, byly třeba i 3x provlečené stejným směrem.
Nacvakávací "perly" - válečky je něco jiného, u toroidu ten způsob ale nedává smysl.
U správně vinutých toroidů v PE, je aspoň nějaká min. jistota, že ten krám byl jako prototyp opravdu na EMC testech..
Speciálně u PC zdrojů, je svícení přes PE opravdický problém. Přímo se netýká Y2 ani X2 kapacit ve filtrech, jako spíš "trasou" vedení PE.
Prostě se to rušení ze zdroje šíří po nějakém úseku impedance PE až tolik, že sebelepší uzemnění nepomáhá a je nutné např. nf signál galvanicky oddělit. Pár takových, vážně zatvrzelých případů, jsem už řešil.
Některé kombinace rušícího zdroje PC, rušícího zdroje monitoru, obojí na stejné PE a fázi, byly opravdu kouzelné. Doslova.
Nejprv se kontrolovaly filtry ve zdrojích, u lepších i PFC.
Právě u těch "lepších" zdrojů s PFC, byly se zarušenou PE ty největší problémy.
Rád bych se nechal, v těchto a podobných případech, poučit někým z EZÚ. Ale odtamtud sem asi nikdo nechodí..
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Asi máte pravdu, bude to kvůli tomu, jen jsem to doteď neviděl. No co, všechno je jednou poprvé. :)
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Tlumivka se používá pro VF oddělení silové a přístrojové (signálové) země. Tedy k potlačení rušení, které se šíří po ochranném vodiči.
Přerušení této tlumivky může vést k úrazu elektrickým proudem, proto jsou na ni kladené přísné bezpečnostní požadavky. Nejmenší přípustnou dimenzí je proud 16 A, průřez vinutí minimálně 1 mm² a odpor pod 62 mΩ.
sinclair

#7 Příspěvek od sinclair »

Že to nepomáhá, není důležité. Důležité je jenom to, že to bohužel požaduje nějaký předpis. Na který v reálné výrobě a finančního důvodu výrobce sere podobně, jako na to rušení samotné.
Dokud funguje "naše" vyrobené zařízení samotné, je všecko v pořádku a nemáme důvod se ohlížet na jiné zařízení.
To, že byly EMC normy vytvořené právě za tím účelem - pro zamezení škodlivého vlivu rušení na okolní zařízení, to je nepodstatné...
Jestli někde dokonale funguje alibismus, tak je to zrovna v této oblasti :D
sinclair

#8 Příspěvek od sinclair »

Mimochodem - jak bude fungovat těch 62 mΩ, když přes ně následně povalí 120A a pár mikrosekundové špičky?
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Tlumivka musí být dimenzovaná jako ochranný vodič, do kterého je vložená, aby snesla případný zkratový proud. Zvýšení impedance vypínací smyčky o pár mΩ je z hlediska ochrany zanedbatelné. Požadavky se týkají pouze tlumivek ve vodičích, které mají ochrannou funkci.
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

A tady, jak je vidět, je tlumivka tvořená přímo ochranným vodičem jen protaženým skrz toroid. Takže to z hlediska ochrany funguje stejně, jako by byl vodič o pár cm delší.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“