Potenciometr do regulace osvětlení stojací lampy
Moderátor: Moderátoři
Potenciometr do regulace osvětlení stojací lampy
mám to práve objednané, ale nejako to dlhšie trvá
https://www.hadex.cz/m459-triakovy-stmi ... tavebnice/
Ten potenciometr ve stavebnici se liší asi jenom hřídelkou.
Možná to v dané aplikaci nevadí (potenciometr je zapojený jako reostat), ale to musí zjistit sám tazatel.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- tomasjedno
To, co jsem napsal, jsem si proměřil na 1 ks potenciometru, který tady mám z uvedené stavebnice. Bohužel zrovna v mém případě asi udělali v Číně chybku a běžec má na konci dráhy zřejmě špatný kontakt a vývody představující reostat se rozpojí.
Když jsem se díval lupou dovnitř, měl by být vypínač samostatný na zadní straně potenciometru.
Předpokládám tedy, že jde asi o ojedinělý kus a normálně by se to mělo chovat jako 500 kOhmový reostat. Nebo je to opravdu zamýšlená funkce tohoto potenciometru?
- tomasjedno
Vzhledem k absenci vývodu druhého konce dráhy nelze vyloučit, že ten jeden konec dráhy končí v luftě a jezdec s ním ztratí kontakt.
Já při prvním pohledu myslel, že má ten třetí vývod ulomený, ale teď už vidím, že tam nebyl nikdy nanýtovaný.
Tak se omlouvám za mystifikaci.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...