Proč není vhodný výstup na sluchátka jako audio OUT ?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
padik

Proč není vhodný výstup na sluchátka jako audio OUT ?

#1 Příspěvek od padik »

Teda jak kde. Jinde mi to šlape dobře. Zkusil jsem si propojit externí zesik na sluchátkový výstup a hraje to zde blbě. Padlo tedy rozhodnutí odebrat signál přímo zevnitř receiveru před digitálním koncem. (chci poslouchat analog) Přikládám schema s dotazem, zdali použitý OZ na sluchátkách (NJM2737) je méně vhodný než předzesilovač konce (NJM4580). Oběma předchází první obrázek. Děkuji velmi.
Přílohy
yamaha2.jpg
yamaha2.jpg
yamaha.jpg
yamaha.jpg
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

To barevné značení cesty signálu tam souvisí s dotazem, nebo na výkresu zbylo po něčem jiném?
Když tam vidím nadepsaný IC205 NJM4580 HEAD PHONE, vzal bych signál z jeho výstupů. Samotný integrák patří mezi tu hrst nejvhodnějších pro nf aplikace, samozřejmě záleží i na tom, jaký signál je mu naservírovaný.
Jestli ale chceš obejít vestavěné korekce i řízení hlasitosti, vezmi signál hned za přepínačem vstupů, jak jsem vyznačil na blokovém schémátku. Signál bude třeba asi ještě zesílit, to spraví další NJM4580.
Přílohy
yamaha2.png
vývod nf za přepínačem vstupů
vývod nf za přepínačem vstupů
padik

#3 Příspěvek od padik »

Ta červená už ve schematu byla. Nevím proč. Snad nějaký kutil. No a právě z těch sluchátek to moc nehraje. A korekce jsou obejity. Nebo neaktivní. Mám hlasitost až skoro nadoraz, takže by to možná chtělo externě předzesílit a na Yamaze stáhnout. Snad by to pomohlo dynamice. Rozhodně je dobrý nápad to vzít už na začátku. Moc dík Hille,už se na to těším.
sinclair

#4 Příspěvek od sinclair »

Pro sluchátka je vhodnější NJM4560 či NJM4556, příp. M5216L.
padik

#5 Příspěvek od padik »

Tak jsem se ještě jednou přesvědčil o zvukovém rozdílu mezi digitálem a analogem a dal jsem se do toho. Fantastická práce od Yamahy uvnitř. Tak tedy jsem vytáhl jednu nohu od C 276 a C 277 a vyvedl z toho nf výstup. Dál to není třeba komentovat, hraje to s analogem skvěle. A protože to nemá DAB příjem, jako doplněk používám Technisat DIGITRADIO 210 do téhož analogového nf zesilovače. A tak jsem přišel na závadu, kterou nechápu. Když dám regulaci hlasitosti u Technisatu na min, na rozsahu FM Technisatu je to v pořádku, po přepnutí do DAB to "brblá" jako by něco kmitalo. Když se dá hlasitost na max, je to ok, nebo se to v té hlasitosti ztratí.
Přílohy
yamaha.jpg
yamaha.jpg
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

padik píše:Tpo přepnutí do DAB to "brblá" jako by něco kmitalo. Když se dá hlasitost na max, je to ok, nebo se to v té hlasitosti ztratí.
A nevylezou tím jen neodfiltrované zbytky z D/A převodníku?
padik

#7 Příspěvek od padik »

xsc píše:
padik píše:Tpo přepnutí do DAB to "brblá" jako by něco kmitalo. Když se dá hlasitost na max, je to ok, nebo se to v té hlasitosti ztratí.
A nevylezou tím jen neodfiltrované zbytky z D/A převodníku?

Hm. Zkusím to upřesnit. Sluchátkový výstup z DAB/FM přijímače má regulaci hlasitosti. Za ním je další poťák před DYI zesikem. Když mám navolen rozsah DAB a běží a obě regulace hlasitosti jsou na minimu, při zapnutí zesiku se ozve z reproduktoru na dvě vteřiny zvuk, připomínající svařování elektrodou. Pak už to jen brblá.V praxi tedy je nutno nastavit zesílení při poslechu DAB na přijímači na maximum a hlasitost hudby regulovat zesilovačem.
Rozsahu FM je to jedno. Řešit to nemusíme, jen pro zajímavost.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“