Tester baterií z Lidlu.
Moderátor: Moderátoři
Kruhový i plochý baterie byly vždycky značený číselně, třeba i ty dvě velikosti zaniklých třívoltek měly svoje číslo.
Ta menší 3V do Dolly a spol., větší modrá/žlutozelená velikost do baterek. Ta větší zanikla poměrně dávno, menší se snad ještě vyrábí, jest jich třeba do DU10 a RLC10.
- Artaban001
- Artaban001
1. zde uvedený je celkem , ničemu. Navíc sám potřebuje - co mě paměť neklame, monočlánek z zajištění funkčnosti. Vnitřní odpor je příliš vysoký, takže test je neprůkazný. když se baterie vyčerpává, roste právě její vnitřní odpor, který způsobuje postupně její nepoužitelnost.
2. zde uvedený, s tím ručkovým ukazatelem - Kdysi jsem jej měl. Má v sobě zatěžovací odpory. Na tužkový monočlánek tuším-že 10R. Nebýt toho, že jsem jej nekde zašantročil, používal bych jej dodnes. Navíc nepotřebuje extra napájení. Knoflíkový články bych s ním ale netestoval.
Kdysi jsem měl i multimetr, který měl v "nabídce" měřících funkcí i měření monočlánků a 9V baterie. Byly to celkem 3 rozsahy. Dva na 1.5V baterie a jeden na 9V. U těch 1.5V rozsahů se přepínal zatěžovací odpor. 9V baterie se zatěžovala snad jen 1kΩ
A kutilmile - nelituju tě
Vzpomínám si, že v Amáru kdysi dávno na oba tyhle měřáky (UNI-11e a UNI-21) vyšla společná recenze a právě u UNI-11e byly ty stupnice nejkritizovanejším prvkem celý konstrukce - stejně jako rozsahy 1-3-10-30 a nepřímo i použití ruskýho hybridního operáku jako měřicího zesilovače, protože ten se největší měrou podílí na obrovským klidovým odběru měřáku. Nepřímo proto, že i když recenzent musel naprosto bezpečně a nezbytně vědět čím je to způsobeno, zkritizoval jen výsledek (velkou potřebu častý výměny zdrojů) - ne jeho příčinu (měřicí zešilovač nevhodnej pro bateriema napájenej měřák). Přesto jsem si jako kluk UNI-11e koupil za tehdá naprosto nekřesťanský prachy asi 1600,-Kčs (stálo mě to víc jak rok škudlení kapesnýho do kasičky) a používal jsem ho v podstatě denně až do půlky 90. let, kdy jsem si koupil (z)METEX 3860D s automatickou volbou rozsahů a měřením věcí, na který jsem si do tý doby musel extra bastlit měřicí přípravky nebo samo-domo-bastl měřáčky ... kterej ale ty samý 9V destičkový baterky 6F22 žere snad ještě rychlejc než prehistorickej UNI-11e
http://www.voltcraft.cz/analogova-zkous ... 10.k103511
Unimer 33 umí na rozsahu x1 ohm pustit obvodem proud až 30mA, což je k mnoha věcem velmi užitečný.
V otázce robustnosti, je naopak PU120 i přes přesnost naprosto zoufalá.
Asi už není v ČR žádná, co by neměla aspoň jednou ulomený přepínač/objímku, poleptaný pásky pro baterky, nebo ulomený zeslabený rožky kastlíku.