Regulovatelná lampa bzučí / vrčí

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kolovratek7

Regulovatelná lampa bzučí / vrčí

#1 Příspěvek od kolovratek7 »

Ahojte, chtěl jsem se zeptat, kde může být problém v lampě nebo možná v žárovce?
Lampu rozsvítím a mám možnost nastavit ji intenzitu(asi potenciometrem uvnitř) kolečkem. Když ji dám naplno, tak je v pořádku, ale při čtvrtinovém nebo polovičním otočení začne lampa strašně vrčet. Žárovku posílám na obrázku.
Možná bude stačit výměna žárovky, ale raději se zeptám, ať to není zbytečná koupě.
Přílohy
IMG-20200306-WA0014.jpg
IMG-20200306-WA0014.jpg
IMG-20200306-WA0013.jpg
IMG-20200306-WA0013.jpg
Naposledy upravil(a) kolovratek7 dne 09 bře 2020, 09:24, celkem upraveno 2 x.
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

To je u tyristorový/triakový regulace normální, při ní vznikaj proudový rázy, co vlákno žárovky rozkmitaj.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Musel bys do série s halogenkou vřadit poměrně dost "hutnou" tlumivku nebo ještě líp pro síťový napětí dimenzovanej LC filtr, aby při rázovým spínání fázově řízenejch polovodičovejch spínacích prvků (tyristor, triak) zhladil ony ostrý hrany na tak zešikmený, aby nedokázaly mechanicky "rozbzučet" mechanicky lehký předměty v cestě proudu. Jinak je to i vláknem, kdybys měl v halogence vlákno s jiným vyztužením = jinýma mechanickýma vlastnostma, buď by nebzučelo vůbec, nebo by bzučelo jindy = v jiný poloze regulačního potenciometru. Mám doma podobnou lampu, v oblasti regulace cca 75-90% v ní STRAAAAŠNĚ bzučí právě ta sériová tlumivka (nebzučí halogenka, ale bzukot se ozejvá z krabičky s regulátorem) - podle toho co jsem obhlídkou zjistil je to úplnou absencí impregnace vinutí. Jenže manželka jako zastánkyně poučky "dokud to funguje, nerejpej se v tom" je proti tomu, abych tu tlumivku vyndal a aspoň ji zakapal epoxidem nebo jiným chemicky málo agresivním lepidlem, protože by to trvalo minimálně 24 hodin na tvrdnutí a ona má tu lampu v takový oblibě, že mi nedovolí ji vůbec vyřadit z používání ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
keemo

#4 Příspěvek od keemo »

"dokud to funguje, nerejpej se v tom" Správně :D
kolovratek7

#5 Příspěvek od kolovratek7 »

Díky za rychlé a podrobné odpovědi. Přítelkyně se obávala nějakého zkratu nebo podobné události, co by mohla nastat, ale jak vidím, tak je to normální.
Ještě mrknu odkud bzukot přímo jde, protože si nejsem jistý, ale myslím, že od žárovky.
Případný tuning v budoucnu není vyloučen, ale to bych se s vámi musel ještě poradit.
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Ve filmu Akumulátor je jasně vysvětlený. Když žárovka bzučí, tak se loučí. :D
Ale teď vážně. Opravdu se jedná o ostré hrany useknuté sinusoidy triakem. Proto taky největší bzučení v polovině regulace. Zkusil bych impregnaci tlumivky u regulátoru. Třeba jen zalít vteřiňákem.
..to bude jen ňákej odpůrek
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od GeorgeB »

Já jsem tenhle problém vyřešil montáží žárovky s menším výkonem. Tuším 100W. Lampa je dimenzovaná na Pmax 300W.
A je po bzučení.
kolovratek7

#8 Příspěvek od kolovratek7 »

Myslel jsem, že vyzkouším opravu sekundovým lepidlem pro začátek, ale k tomu se dostat, to je tak na rozřezání lampy, takže jsem opravu posunul.
Člověk by čekal, že za 1500 Kč už bude lampa kvalitní a případně půjde opravit ... omyl. No jak bude potřeba tak se ozvu.

Děkuji všem moc za rady a postřehy!!!
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“