Tester baterií z Lidlu.

Vše o nekvalitním materiálu, výrobcích, zboží. Vyslovení vlastního názoru na cokoliv a v mezích slušnosti není nijak v rozporu se zákony této země ani Pravidly EB. Vše ostatní jde automaticky směr koš.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
konosuke

#31 Příspěvek od konosuke »

Až na střídavé ampéry a krátké fousy testeru držáku trandů byl PU120 šikovný přístroj - pro základní měření ale stejně běžně v krámu neviditelný - organizace a servisy měly upřednostněné dodávky...
PS. I to je tester baterie - ovšem vyššího formátu (což, akce-sleva skončila)
https://www.kupi.cz/sleva/tester-autoba ... u-powerfix
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
MiraSt

#32 Příspěvek od MiraSt »

Pomocí Avometu páruji baterky do foťáku. Skvělý přístroj který při měření proudu současně měří úbytek na baterce. Stačí jenom přepnout knoflík.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
doktor365

#33 Příspěvek od doktor365 »

Tak mi chlapi prosím poraďte jak pomocí multimetru otestuji baterky , stačí mi tužky a mikrotužky. Dík.
Artaban001

#34 Příspěvek od Artaban001 »

Vezmeš si vhodně velký 10 ohmový odpor a zapojíš jej paralelně k měřáku -přepnutý jako voltmetr. Nebo na hulváta zkratuješ přes ampérmetr. Odpor bočníku proud monočlánku trochu omezí. Popřípadě pojistka pokusy zastaví. Jak první varianta, tak i ta druhá vyžadují tréning, abys potom dokázal správně určit stav.
doktor365

#35 Příspěvek od doktor365 »

Artaban001 píše:Vezmeš si vhodně velký 10 ohmový odpor

myslíš aby nebyl miniaturní ? Jde to měřit i digitálním multimetrem ,nebo musí být ručičkový ? Pak musím vyzkoušet co naměřím u nové nebo vybité baterky a podle toho se řídit ?
A nešlo by to teda nějak panelovým ampérmetrem , něco ubastlit ?
EKKAR

#36 Příspěvek od EKKAR »

Ten 10Ω odpor paralelně k voltmetru ti omezí proud článkem na cca 0,15A u novýho. Tvrdej šlusanec pár miliohmovým bočníkem A-metru není to pravý vořechový. No a když si představíš, že na V-metru s vnitřím odporem 10Mega u článku naprázdno naměříš třeba 1,55V a po zatížení tím 10Ω odporem napětí spadne na 1V, tak to je ještě dobrej článek - když spadne na menší napětí, už má svý za sebou a pokud ukáže třeba jen 0,1 - 0,2V, tak ho můžeš rovnou odnést do recyklační nádoby. A je úplně jedno, jestli ten V-metr je v podobě panelovýho měřáku, nebo přenosnýho multimetru ...

Ale mám ověřeno, že právě ten multimetr s relativně vysokým Ri je taky jako tester použitelnej - napětí článku ještě jakž-takž vyhovujícího ukazuje multimetr s Ri = 10MΩ nad hodnotou 1,5V. Když multimetr ukazuje 1,5V (článek zatíženej jen tím odporem V-metru neboli prakticky naprázdno), jde o článek s maximálně 1/2 života a pokud naprázdno napětí nedosáhne ani 1,5V neboli ukazuje to třeba 1,45V, tak takovej článek (myšleno samozřejmě primární nedobíjitelnej!!!) už rovnou vyhazuju, protože už při malý zátěži v řádu 10mA na něm napětí padne až někam k 1,2-1,3V nebo ještě níž a to už na spolehlivou funkci většiny zařízení nestačí - teda sovětským VEF-kám z Rigy stačilo i 0,8V na 1 monočlánek "D" (celkově 4,8V při 6ks článků) a pořád ještě slušně hrály, jenže to už z těch baterek tekl salmiak proudem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Bernard

#37 Příspěvek od Bernard »

Změříš napětí článku nejdřív naprázdno, potom při zatížení 10 Ω, dostaneš hodnoty U₀ a U₁. Pokles toho napětí znamená vnitřní odpor článku:
Ri = 10Ω *(U₀/U₁ - 1);
Zkusil jsem to:
nový AA: U₀=1,60 U₁=1,58 Ri=0,13 Ω
starý AA: U₀=1,35 U₁=1,28 Ri=0,55 Ω

Ztráta na odporu je 0,25W a je jedno, čím to napětí měříš.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od workhard »

Měřím ampérmetrem, AA vyhazuju pod 2A, AAA pod 0,5A. S nějakými bočníky a voltmetry se nedrbu.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
doktor365

#39 Příspěvek od doktor365 »

Chlapi děkuji za vysvětlení ,tak jsem zkoušel měřit. Mám měřák MS8221C .
EKKAR píše:
Ale mám ověřeno, že právě ten multimetr s relativně vysokým Ri je taky jako tester použitelnej - napětí článku ještě jakž-takž vyhovujícího ukazuje multimetr s Ri = 10MΩ nad hodnotou 1,5V. Když multimetr ukazuje 1,5V (článek zatíženej jen tím odporem V-metru neboli prakticky naprázdno), jde o článek s maximálně 1/2 života a pokud naprázdno napětí nedosáhne ani 1,5V neboli ukazuje to třeba 1,45V, tak takovej článek (myšleno samozřejmě primární nedobíjitelnej!!!) už rovnou vyhazuju, protože už při malý zátěži v řádu 10mA na něm napětí padne až někam k 1,2-1,3V nebo ještě níž a to už na spolehlivou funkci většiny zařízení nestačí

Na prázdno jsem naměřil 1,52 /1,51 /1,45 / 1,44 / 1,41 . Potom při zatížení odporem 10ohmů to bylo 1,31 /1,27 /1,4 / 1,4 / 1,36 . Baterky jsem vytáhl z termostatických hlavic protože mi hlásily že jsou baterie vybité a pak už nefungují. Ten tester MS-210 je ukazuje ještě na kraji v zeleném poli. Zrovna tak domovní zvonek na ně už nefunguje ,jedině nějaké dálkové ovládání.
doktor365

#40 Příspěvek od doktor365 »

workhard píše:Měřím ampérmetrem, AA vyhazuju pod 2A, AAA pod 0,5A. S nějakými bočníky a voltmetry se nedrbu.

Jak to měříš? S tím odporem?
workhard
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od workhard »

Rovnou nakrátko.
Celeron

#42 Příspěvek od Celeron »

Nojo, jenže každej typ ampérmetru má jinej vnitřní odpor a taky bude záležet na jakým rozsahu. Třeba Avomet s 6A rozsahem bude měřit o dost jinak než digitál s rozsahem 10A.
Přiznávám ale, že i já kontroluju stav baterek a akumulátorů taky do šlusu na digitálu Goldstar 10A. Ale on to šlus není, opor obou měřících šňůr s hroty je kolem 0,35R.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sinclair

#43 Příspěvek od sinclair »

Zkrátka se s tím někteří moc serete :twisted:
Já to nedělám DU10, protože má velmi přetlumený, líný systém.
Hroty DU10, přepnuté na ampérmetr, by musely být na baterce neúměrně dlouho.
Takže rychlejší budík a to podle toho, co je zrovna po ruce - buď PU120 na 3A rozsahu, nebo častěji skvělý Unimer 33, na rozsazích 0,5A a 5A.
U malých, knoflíčkových článků, nebo Zn 9V bloku a Zn malých baterek dávám rozsah 0,5A u Unimera, na většinu alkaliky od AA výše, pak radši ty 3A a 5A.
Unimer 33 i PU120 jsou poměrně hbitý měřáky a tak nemusí být článek připojený v tomto "rasovacím" módu dlouho.
Kvalitní AA článek mrskne ručkou PU120 na 3A rozsahu až na doraz, na Unimeru a 5A taky, je-li čerstvý.
Podle hbitosti pohybu ručky usuzuju i na stav malých a velkých buřtů, "kolik asi dá", připojuju samozřejmě co nejkratší dobu. Půlsekundový téměřzkrat žádnému primárnímu článku neublíží.
S AKUMULÁTORY, kór LiIon tohle pochopitelně dělat nelze!!! Koledujete si o přismahlý bočník, taky nevydrží všecko a je i nějaké nenulové riziko případného roztržení akumulátoru. Střelil mi takhle málem do ksichtu akumulátorek Li12B do Olympusu. Myslel jsem si, že už je mrtvolou a ono hovno - měl jen zaoxidovaný kontakty. Jak jsem jeden prodrápl ostrým hrotem, tak uvnitř něco křuplo a následně prásk! Krabička akumulátorku se rozevřela, jakoby měly být uvnitř sirky :D
Pokud to někdo dělá třeba 10R či 5R odporem, je to regulérní metoda a je k článku jistě šetrnější. Ale IMHO nevypovídá tolik o stupni vybití článku. Schopnost dát určitou hodnotu proudu - do praktického zkratu, vypoví o skutečném stavu článku víc. Hlavně, v jaké fázi vybití se nachází.
Ta "moje" a několika dalších, sice regulérní metodou není, ale je průkaznější a o to tu jde.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od workhard »

NiCd, NiMH do ručního tak zkouším taky, nabiju do teplýho, na rozsahu 20A dobrej hodí 1 a trošku i ohřeje šňůry :twisted: špatnej hodí jen třeba 5A i míň. Napětí mají OK, tím se nic nezjistí.
Celeron

#45 Příspěvek od Celeron »

Nikláče pomalu mizej z trhu. A to co mám po nabití sice ještě maká, ale po cca 1-2 měsících jsou některý články prázdný od samovybíjení. Někdy se fousy podaří elytem 64G/28V odpálit a článek je půl roku zase dobrej, někdy ne.
Zajímavý je, že i tyhle NiCd s velkým samovybíjením mají po nabití jen nepatrně nižší kapacitu než články co drží. Takže to šlusový zatížení článku ampérmetrem je celkem užitečnej test. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „"Čínský" a jiný šmejd“