Jak dostat teplotu v bojleru nad 70°C?
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já tam mám taky hadičku, ale kdybych ji zavedl do domovní přípojky kanalizace, tak je za půl roku zarostlá šutrem, protože by šla skoro do kopce. To je celý. Prostě kopec.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Jen pokud bude tlak ve vodovodu stejnej nebo vyšší jak tlak potřebnej pro otevření pojistnýho ventilu. Ale jinak se akorát přetlačuješ s čerpadlama ve vodárně. Samozřejmě nesmíš mít na přívodu umělohmotnou trubku, ta se protaví.p32 píše:Ne, přes pojistný ventil a hadičku teče hezky do odpadu.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- tomasjedno
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- tomasjedno
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
petrfilipi
• Výrobce OKC125 v návodu píše, ža max. nastavitelná teplota je asi 75°C.
• Tady se píše, že Legionella nepřežije 72°C. Pokud je to pravda, viděl bych to (o kousek) jako OK.
Jinak - než povytahovat z jímky čidlo termostatu, to bych raději proklemoval elektricky samotný termostat. Oboje je ale o hubu.
Tazatel původního příspěvku píše, že má typ OKC125, tedy kombinovaný. Nelze dosáhnout vyšší teploty vody právě pomocí výměníku?
Jakési prohlášení DZD o legionelle vs boilery je zde.
PF
Proč se může vyskytnout zapáchající teplá voda?
Tento problém se týká spíše vody než ohřívačů. Některé vody (studniční, neupravované) obsahují velké množství sulfátu spolu s bakteriemi, které tento sulfát redukují. Tyto bakterie, zdraví neškodné, ve stojatých vodách, které byly zbaveny kyslíku produkují plyn sulfidu vodíku (zápach) využívající iontu vodíku z anodové ochrany. Čím větší je činnost této anody (horší kvalita vody), tím více je iontu vodíku a tím více vzniká plynu sulfidu vodíku. Tyto bakterie nemohou růst v přítomnosti atmosférického kyslíku, a proto nejsou ve zdrojích studené vody. Pokud se tatáž voda zahřeje, objeví se. V některých případech pomůže vyměnit anodu za jinou, která může mít jiné složení. Jestli se však tímto problém nevyřeší, doporučujeme anodu vymontovat, i když se tím sníží životnost ohřívače vody.
- Artaban001
jestli si dobře pamatuju, tak tu někdo takový podobný bojler řešil - že se zrovna aktivovala tahle funkce a díky tomu se mu málem opařilo děcko.
myslím si, že pokud je dostatečně velký průtok bojlerem, tak se ta voda tak snadno "nezlegionelizuje".
My máme bojler takový, že do něj není přivedená elektřina vůbec - je tam využitej výměník kterým proudí horká voda z kotla. Voda se v něm zvládne ohřát maximálně na 50°C.
Zapách vody prý mají na svědomí anodové tyče v bojleru.
Viz:https://www.tzb-info.cz/105722-proc-se-muze-vyskytnout-zapachajici-tepla-voda
xsc píše:To je divný, horkou vodou z kotle vytápíme v kotelně běžně bojler na 60°C a bez termostatu by tam bylo asi 75°C. Na výstupu kotle je asi 85°C.
Ne každej topí nějakým uhlákem se spádem 85/60. Já bych se rozhodně s radiátorovým tepelkem se spádem 50/45 nebo dokonce podlahovým 30/25 moc na ohřev TUV nechytal, maximálně předehřev u kaskády.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!