Pěknej pohled do hodin ze Sojuzu
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
V některých funkčních blocích třeba do L-410, nešlo najít žádný jiný drát, než teflonové postříbřené lanko od 0,35 až do 6mm2, postříbřený a propájený, nikoliv krimpovaný byly všecky oka i šroubky. Některé desky ze strany součástek fixovaný asi 3mm vrstvou bílého silikonu, ze strany spojů to asi byl nažloutlý epoxid. Neopravovaly se, ale měnily, asi to bezpečně nešlo.
Taky ten výběr materiálu, který měli k dispozici, to jsem jinde prostě neviděl. Od elektroizolačních materiálů, přes vlastní odlitky modulů a rámů desek, až po pasivy a polovodiče. Tak hustý a kvalitní laminát, jako tam používali, jsem už nikde neviděl.
Hodně polovodičů v elektronice československého letadla bylo ruských, opravdu hodně. A fakt špičkových. Něco málo z té doby zůstalo a v běžných katalozích ty verze nejde najít. Třeba komplementární tranzistory v divných, hnědých a modrých TO126, značené jako KT7xxBM a GM. Hnědé npn, modré pnp. Oboje 250V/2A/28W/100MHz. Dostal jsem je jako doporučený budiče k řízení ruských výkonových npn v TO3. Taky takový exoty - z nějakého důvodu mají prohozený emitor s bází, 180V/22A/200W/10MHz. Oni to ti Rusáci asi fakt uměli, jen se to vůbec nedostalo do běžné elektroniky.
Ta ruská kosmická elektronika, musela teda být ještě o jednu či dvě šprušle výš. Podle toho, že součástky s takovými vlastnostmi naši používali do malých civilních letadel..
sinclair píše: Dostal jsem je jako doporučený budiče k řízení ruských výkonových npn v TO3. Taky takový exoty - z nějakého důvodu mají prohozený emitor s bází, 180V/22A/200W/10MHz.
Rusáci a TO3?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Taky šlo v neposledním případě o cenu. Jim bylo ganz putna jedno, jestli jeden tranzistor do rakety stál tolik, co osobní auto a jestli byl chodivej jeden ze sta vyrobenejch při jedný výrobní šarži. Oni to prostě zaplatili a jediný co k tomu dodali, bylo "všecko k větší slávě komunismu" (podobnost s jezovitama není čistě náhodná, fanatici byli oboje). Každýho jinýho výrobce na světě by takový zakázky položily - pokud by za tím nestála bezedná armádní šrajtofle ...sinclair píše:....Oni to ti Rusáci asi fakt uměli, jen se to vůbec nedostalo do běžné elektroniky.
Ta ruská kosmická elektronika, musela teda být ještě o jednu či dvě šprušle výš. Podle toho, že součástky s takovými vlastnostmi naši používali do malých civilních letadel..
A kutilmile - nelituju tě
Ty výkoňáky z Mesitu byly z let 83 a 84. Tehdy mě překvapilo jak to pouzdro, tak hlavně ty parametry. Do té doby jsem ruskou TO3 taky neviděl.
TO3 ale používali i ve vyvážené spotřebce, třeba KT808, KT812, KT838.
Ale na celé té jejich produkci 70. a 80.let je dobře vidět, že mnohem radši asi měli ty svoje klasický "špunty do šáňa"
Dělali ledacos, i docela pěkné TO220.
https://www.youtube.com/watch?v=HKsjwT53yXw
- kevin_mitnick
Na druhou stranu to přetížení a let vůbec je krátkodobá záležitost a navíc se nepředpokládalo ztráta spojení, nebylo to jako Cookova navigační plavba dva roky bez možnosti kalibrace.
Je známa přesnost těch apollích palubních hodin?
Jinak myslel jsem běžné digitálky v 80. letech ještě z Hongkongu. Ty taky dosahovaly chyby max pár sekund denně a přetížení by na ten krystal mělo stejný vliv jak na ten v Sojuzích hodinách... Maximálně by bylo vhodné je zalít tou vrstvou laku, aby líp odolaly vibracím.
Mechanické hodinky, které zvládají přetížení, se vyráběly pro piloty i u nás, proto jsem napsal lepší mechanické hodinky.
- tomasjedno
A co takhle tourbillon, znáš?Celeron píše:Hodinky s nepokojem jedou na odstředivý síle a pružnosti. Na to by snad gravitace a zrychlení nemělo mít žádnej vliv.
- tomasjedno